Propao Vladin pokušaj privatizacije 22 preduzeća /među njima i Mlinpek Prnjavor/

0
1087

Prošlogodišnji pokušaj Vlade da proda državni kapital u 22 preduzeća potpuno je propao, jer se na oglas niko nije javio.

Osim Rudnika Ljubija čija je prodaja zaustavljena zbog političkih nesuglasica, preostala državna preduzeća na dobošu nikome nisu bila interesantna, potvrđuju u IRB-u.

Tako je propao i plan vladajuće koalicije skovan na Mrakovici da se eskrow račun u budžetu napuni raspodajom javnih preduzeća.

“Na banjalučkoj berzi je dva puta organizovana prodaja akcija državnog kapitala, a preduzeća koja su bila u 100% državnom vlasništvu su nuđena na prodaju putem javnog tendera. I u jednom i drugom slučaju, prodaje su bile neuspješne jer nije bilo zainteresovanih ponuđača”, saopšteno je iz IRBRS.

Zbog toga je ovogodišnji plan privatizacije IRB-a skoro isti i obuhvata 21 preduzece. Odustaje se samo od prodaje Istraživačkog centra elektorenergetike, a svi ostali ponovo su na dobošu.

Vlada i dalje nudi akcije Krajina petrola, Glas Srpske i Unioninvest, ali i nekolicina propalih preduzeća sa prefiksom “novi” koje je kupila u stečaju. Velike pare od prodaje ne očekuje ministar Industrije, ali uvjerava da ove godine neće proći kao prošle. Čuo je da su na adresu IRB-a stigle neke ponude.

“Imamo trenutno tri aktivna javna poziva, javni pozivi su zaključeni za Novu Romaniju, Novu Borju i Tvornicu prečistača u Rogatici. Ko se javio za Novu Borju? Nemam podatake, IRB je ta koja priprema za Vladu, oni provode taj postupak nije nista skriveno od javnosti, ali u ovom času nemam te informacije”, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

O svemu ovome u IRB-u još ništa ne govore. Zato načelnik Sokoca uvjerava da će više puta pokretana Nova Romanija konačno početi sa radom. Nada se da će to spriječiti masovno odseljavanje stanovništva iz ove opštine.

“Imam informaciju da su se pojavili neki zainteresovani investitori sa 250 kako je planirao budući invesitor i ulaganje od desetak petnest miliona maraka”, rekao je načelnik Opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Priča se da su za kupovinu Nove Romanije zainteresovani katarski investitori. Ministar Đokić kaže da je za dobar dio preduzeća sa Vladine liste stečaj jedina preostala opcija, ako pokušaj privatizacije propadne i ove godine.

atvbl.com

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here