Protesti penzionera u Sarajevu: Stani silo i nepravdo

0
249

Protesti penzionera u Sarajevu počeli su nešto ranije nego je to bilo najavljeno. Stotine njih već je stiglo ispred zgrade Vlade Federacije BiH, te su porukama na transparentima poručili šta misle o trenutnom stanju u kojem se nalaze.

“Stani silo i nepravdo”, “Tražimo izlaz iz siromašne države”, “Tražimo usvajanje odluke o vojnoj i državnoj imovini”, “Sramota za pet godina samo su pet posto povećane penzije”, “Posmrtne pomoći ugraditi u novi Zakon PIO”, “Nekom more i vikendice, a nekom narodne kuhinje” samo su neke od poruka koje se mogu pročitati na transparentima.

Penzioneri još uvijek pristižu iz mnogih bh. gradova, a prema najavama iz udruženja bit će ih oko 15.000.

penyioneri2222

Penzioneri su već spremili zahtjeve koje će danas ponijeti pred zdanje Vlade, ali koje će biti uručeno i parlamentarcima na federalnom nivou.

Od Vlade traže formiranje Fonda, da zakon, koji neće biti štetan za većinu penzinerske populacije, što prije bude poslan u Parlament. U taj zakon trebalo bi da budu ugrađeni penzionerski zahtjevi, te povećanje penzija za 10 posto onima koji su otišli u penziju do 1998. godine.

Od Parlamenta traže da zakon o PIO bude usvojen, da bude organiziran Federalni zavod PIO i da udruženja penzionera budu oslobođena plaćanja poreza.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here