Prva operacija u novim salama UKC RS

0
318

Ruski ljekari iz Onkološkog centra Sankt Peterburg zajedno sa kolegama iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS juče su izveli prvu operaciju u savremeno opremljenim salama novoizgrađenog sjevernog krila najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić kazao je da je riječ o veoma komplikovanoj operaciji uklanjanja tumora debelog crijeva sa metastazom na jetri.

Operacija je prošla po planu, a šezdesetosmogodišnji pacijent se osjeća dobro, te diše samostalno. Đajić je rekao da se nakon laparoskopske operacije pacijent oporavlja znatno brže nego u slučaju klasične operacije.

– Kod ovog metoda rezovi su mali, oko centimetar-dva, za razliku od klasičnog metoda gdje rezovi iznose i do 20 centimetara. Tako će pacijent, umjesto za 20 dana, bolnicu napustiti nakon par dana – rekao je Đajić.

Zamjenik direktora za medicinska pitanja za hirurške grane u Onkološkom centru Sankt Peterburg Vitalij Viktorovič Jegorenko je rekao da je zahvalan na prilici da posjeti Banjaluku i UKC RS, za koji je kazao da je izgrađen po svjetskim standardima.

– Nadamo se i u budućnosti bliskoj saradnji. Pokazali ste da niste samo bratski narod, već i profesionalci koji dobro rade svoj posao. Uvijek ćemo vas podržati – naglasio je Jegorenko.

Šef odjeljenja za koloproktologiju u Onkološkom centru Sankt Peterburg Ikram Isailovič Alijev pohvalio je, između ostalog, opremljenost UKC RS.

– Mi takođe radimo u novom centru, ali bih pohvalio UKC RS, koji ima čak i bolju opremu. Zahvalan sam rukovodstvu UKC-a i Srpske na srdačnoj dobrodošlici i želim da im uzvratimo gostoprimstvo – rekao je Alijev.

Ruski ljekari u Republiku Srpsku stigli su prije nekoliko dana, te su prisustvovali svečanoj ceremoniji otvaranja UKC RS u subotu. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić zahvalio je Komitetu za zdravstvo Sankt Peterburga i Onkološkom centru iz ovog grada jer su bili na ceremoniji svečanog otvaranja UKC RS.

– Tom prilikom smo razgovarali sa predstavnicima farmaceutskih kompanija iz Ruske Federacije koji će u narednom periodu snabdijevati naše građane lijekovima i istovremeno biti poveznica između naših stručnjaka i ljekara iz Sankt Peterburga kada je riječ o odlasku na edukaciju – napomenuo je Bogdanić i najavio da će u prvu uzvratnu posjetu u Rusiju otići ljekar Slobodan Hajder.

Preseljenje klinika

Dragan Bogdanić je izjavio da su u toku aktivnosti na izmještanju klinika sa lokacije u centru na Paprikovac.

– Već su preseljene vaskularna hirurgija i urologija, a u narednih desetak dana biće preseljene i ostale klinike – kazao je Bogdanić.

(Glas Srpske/Svjetlana Đuričić)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here