PRVA U BiH – U Sarajevu će krajem ljeta biti održana PARADA PONOSA

0
403

Bosna i Hercegovina će, nakon svih država u regionu, dobiti svoju paradu ponosa koja će se održati 8. septembra u Sarajevu.

Inicijativa da se organizuje Bosanskohercegovačka parada ponosa dolazi od 15 aktivista iz Prijedora, Banjaluke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova BiH.

– Parada predstavlja borbu protiv nasilja, zahtjeva jednak pristup javnom prostoru kao i drugi građani BiH i slogan će biti “Ima izaći” – rekao je član organizacionog odbora Branko Ćulibrk.

Pored niza događaja na rangu festivala i kulturnih događaja koji slave i promovišu zakonom i Ustavom data prava osobama nekonvencionalnih seksualnih orijentacija, bosanskohercegovačka parada ponosa prvi je događaj svoje vrste u BiH.

Parade ponosa se godinama održavaju u Zagrebu, Beogradu, a od nedavno i u Crnoj Gori.

– Parada ponosa je jedan od najvažnijih aktivističkih događaja i pokazalo se da ona brže čini pozitivne promjene i doprinosi boljem životu LGBT osoba. Ne borimo se samo za našu slobodu nego i za slobodu svih osoba koje su diskriminisane. LGBT osobe su svakodnevno izložene diskriminaciji u porodicu, na poslu, u institucijama, na ulici. Ovaj organizacioni odbor poštuje principe antifašizma, solidarnosti, nenasilne komunikacije i ravnopravnosti – rekla je Lejla Huremović iz Sarajevskog otvorenog centra.

Članica organizacionog odbora Dajana Bakić rekla je da su najave za održavanje povorke već predate Ministarstvu saobraćaja i MUP-u Kantona Sarajevo.

– Pozivamo sve građane i građanske na solidarnost i da nam se pridruže u paradi ponosa – rekla je Bakić.

(Klix.ba)

PODIJELI