Prve vakcine stigle u Srpsku: Namijenjene zdravstvenim radnicima

0
364

Prvih 2.000 doza ruske vakcine za 1.000 ljudi u Srpskoj, stiglo je na sarajevski aerodrom.

Nakon toga biće upućene Agenciji za lijekove, gdje je neophodno odraditi kontrolu kvaliteta ove serije vakcina koje su došle putem interventnog uvoza.

Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske odobrio je 15 miliona maraka za nabavku ruske vakcine, 400.000 doza za 200.000 ljudi.

Obezbijeđena su i sredstva za hladni lanac skladištenja vakcina i za nabavku potrošnog materijala za vakcinisanje.

Ruske vakcine koje su stigle u Srpsku su dvodozne i puna vakcinacija znači primiti dvije doze, objasnio je resorni ministar Alen Šeranić.

U drugoj polovini februara stiže 200.000 doza za 100.000 stanovnika i isti kontingent i u martu mjesecu.

– Količina koja je došla je 2.000 vakcina potrebnih za vakcinisanje 1.000 lica – rekao je Šeranić.

Trenutno je stigla mala količina jer je vakcinu prvo neophodno poslati na kontrolu kvaliteta.

Agencija za lijekove BiH saopštila je da ruska vakcina nema dozvolu za stavljanje u promet izdatu od strane ove Agencije, dakle nije registrovana i zahtjev za izdavanje navedene dozvole ni proizvođač, ali ni ovlašćeni zastupnik nisu podnijeli Agenciji.

U saopštenju naglašavaju da to nije prepreka da ona stigne do građana i da uvoz vakcine rješenjem mogu odobriti entitetska resorna Ministarstva.

– Kada vakcina kao neregistrovani lijek putem interventnog uvoza uđe u BiH, prvo se radi provjera kvaliteta od strane našeg Kontrolnog laboratorija i onda, ukoliko je nalaz kvaliteta pozitivan, ide u zdravstvenu ustanovu koja je iskazala potrebu za vakcinom. Naš Kontrolni laboratorij kontrolu kvaliteta radi u skladu sa svojim procedurama i, naravno propisima koji su na snazi. Svakako će prilikom provođenja procesa kontrole kvaliteta biti uvažena hitnost potrebe za vakcinom – navodi se u saopštenju.

Prve doze ruskih vakcina biće usmjerene zdravstvenim radnicima, prvenstveno prema bolnicama, to jest kovid odjeljenjima, ali i tu će odluka biti na bazi dobrovoljnosti.

– Plan vakcinacije je živ organizam i molimo građane za strpljenje, jer nam je prvenstveno cilj da zaštitimo one kategorije koje imaju najveću mogućnost za razvijanje teške kliničke slike i medicinske radnike koji brinu o njima. Početak vakcinacije građana očekuje se onog trenutka kada u Srpsku dođe kontingent od 200.000 doza za 100.000 osoba, te će u tom momentu krenuti masovna vakcinacija – izjavio je direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da BiH čeka vakcine iz programa zajedničke nabavke sa EU, odakle će prve isporuke dobiti sredinom mjeseca.

Tegeltija ukazuje da se BiH opredijelila za program Kovaks, da je sve vakcine platila u cijelosti i da odatle očekuje 900.000 vakcina, ali da je taj proces krenuo mnogo sporije nego što se očekivalo i malo duže će trajati nego što je bilo najavljeno.

U Srpskoj će uskoro biti aktiviran i kol centar o vakcinaciji protiv virusa korona.

Prijave za vakcinisanje počeće ranije, nezavisno od procesa pristizanja vakcina.

/RTRS/

PODIJELI