Psi u 94 odsto slučajeva nanjuše osobu zaraženu virusom korona

0
486

Obučeni psi sa preciznošću od 94 odsto mogu da nanjuše da li neka osoba ima virus korona – pokazalo je istraživanje njemačkih naučnika iz Hanovera.

Tim naučnika koristio je pse koji su prošli posebnu obuku u policiji. S njima su proveli sedam dana i obučavali ih da razlikuju uzorke zaraženih novim virusom i one koji nisu zaraženi.

Pri tome je korišteno 1.012 prikupljenih uzoraka pljuvačke i traheobronhijalnih uzoraka, a psi su imali zadatak da nanjuše koji od tih uzoraka su zaraženi, navodi naučni časopis “Infekšn diziz”.

Uzorci su bili nasumično raspoređeni pa ni naučnici ni vodiči pasa nisu znali koji uzorci su pozitivni, a koji ne.

Pokazalo se da su psi tačno nanjušili 157 pozitivnih i 792 negativna uzorka, dok nisu uspjeli da pogode 33 negativna i 30 pozitivnih uzoraka.

Preneseno u statističke podatke, psi su imali 83 odsto uspjeha u identifikovanju pozitivnih uzoraka i 96 odsto uspjeha u identifikovanju negativnih uzoraka, što daje ukupni prosjek identifikovanja pozitivnih i negativnih uzoraka od visokih 94 odsto.

Rezultati su veoma uzbudljivi. Napravili smo čvrsti temelj za buduće studije i istraživanja onoga što psi mogu da nanjuše, kao i za procjene mogu li se psi koristiti za otkrivanje različitih stanja bolesti i kliničkih fenotipa, navode njemački naučici.

/Srna/

PODIJELI