PUŠITE LI PRED DJECOM? Roditelji pušači čine djeci veću štetu nego što misle

0
769

Izgledi da odrasli nepušači umru od posljedica teške plućne bolesti veći su ako su odrastali uz roditelje pušače, pokazali su rezultati američkog istraživanja.

Članovi Američke udruge za borbu protiv raka zaključuju da pasivno pušenje u djetinjstvu “rezultira smrću sedam od 100.000 odraslih nepušača godišnje”.

Rezultati su to studije provedene na 70.900 odraslih nepušača.

Stručnjaci kažu da je najbolji način zaštite djeteta od loših posljedica duhana – prestanak pušenja, piše BBC.

Kada su učesnici istraživanja tokom odrastanja živjeli sa samo jednim pušačem postojale su i druge posljedice po zdravlje, pokazala je američka studija.

Izloženost duhanskom dimu tokom 10 ili više sati sedmično povećava rizik od smrti od ishemijske bolesti srca za 27 odsto, od moždanog udara za 23 odsto te od COPB-a (hronična opstruktivna bolest pluća) za 42 odsto u odnosu na osobe koje su živjele s nepušačima.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu American Journal of Preventive Medicine.

Učesnici su odgovorili na upitnik o izloženosti pušenju od najranije dobi, a potom je njihovo zdravstveno stanje praćeno naredne 22 godine.

“Ova posljednja studija pridonosi našim nastojanjima da pušače ‘izvedemo’ vani, odnosno da ih izmjestimo iz zatvorenog prostora kako ne bi naškodili djeci” i odraslim nepušačima, smatra aktivistkinja grupe Action on Smoking and Health, Hazel Cheeseman, dodajući kako bi “za sve bilo najbolje da roditelji u potpunosti prestanu pušiti”.

Ona smatra i da bi se ubuduće trebalo izdvajati više novca za ovakve aktivnosti.

S njom se slaže i dr. Nick Hopkinson, savjetnik fondacije British Lung Foundation koji potvrđuje da “pasivno pušenje ima dugotrajno negativan učinak na zdravstveno stanje djeteta.”

Sa žaljenjem ističe da su sredstva što su ih dobivali aktivisti za borbu protiv pušenja u Velikoj Britaniji ukinuta. “Morali bismo se još snažnije angažovati na tome da svako, posebno roditelji vrlo male djece i trudnice koje puše dobiju odgovarajuću pomoć u nastojanju da prestanu pušiti”, smatra dr Hopkinson.

Otprije je poznato da su djeca čiji su roditelji pušači izloženija opasnosti od razvoja astme te da se njihova pluća razvijaju sporije.

Američka studija pokazala je da se posljedice pasivnog pušenja osjećaju i u odrasloj dobi. Najčešće rezultiraju COPB-om, ali i brojnim hroničnim bolestima.

Jedan od autora studije, dr Ryan Diver kaže: “Ovo je prvo istraživanje koje upućuje na povezanost između izloženosti djece pasivnom pušenju i smrti od hronične opstruktivne bolesti pluća u srednjoj ili starijoj životnoj dobi. Studija je dodatan stimulans da se smanji izloženost pušenju djece i odraslih osoba koje ne puše.”

(Hina)

PODIJELI