PUT NAS DOVEO: 120 godina škole u Šibovskoj, ponosni na dugu tradiciju – 02.07.2023.

0
641

Raspust je u osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Šibovskoj kod Prnjavora. Završena je još jedna školska godina. Prilika je to da neki bivši đaci posjete ovu ustanovu i tako ožive sjećanja na đačko doba. Prolazeći hodnicima dolazimo do učionice gdje borave najmlađi. Danas za školskom katedrom ipak sjedi bivša nastavnica ove škole Mira Milinčić. Daleke 1968. godine, tada još kao apsolvent, prvi put je došla u ovu školu i ostala sve do 1980. godine. Koliko su se vremena od tada promijenila, saznajemo iz Mirinog govora. Učenika mnogo više, u razredima negdje čak i po 40-ak, ali su kaže bili „potkovani“ znanjem.
best wigs
cheap lace front wigs
best wigs for white women
best human hair wig websites
Lace Front Wigs
cheap wigs near me
wigs on sale
wig stores
best wig shops
real human hair wigs
real hair wigs for women
wigs store
human hair wigs sales
best human hair wigs
cheap human hair wigs under $50 amazon
cheap wigs
braided headband wigs
best wigs
headband wigs
wigs online
cheap wig
wigs for sale
best lace front wigs
wig stores
wig sales
glueless lace front wigs
mens wigs sale
human hair wigs
best online wig store
wig shop
long black hair wig
wigs for sale
blonde human hair wigs
wig shops
best human hair wigs online
cheap lace front wigs
wigs stores
online wig store
wig store
cheap wigs for sale
the wig shop

Škola u Šibovskoj ima dugu istoriju postojanja i rada, osnovana je 1903. godine. Prvi učiteljski par bili su Jakov i Milka Barbarić. O školi u Šibovskoj, 2010. godine napisana je i monografija, pod nazivom „Naše godine“, autora Dragane Simić, inače bivšeg učenika ove škole, a danas nastavnika istorije u gradskoj školi „Nikola Tesla“. I dan-danas su svježa sjećanja na dane provedene ovdje. Fascinantno zvuči da je ova škola nekada brojala čak 1.500 učenika, o čemu nam pripovijeda i Dragana.

Škola „Petar Kočić“ živi i ljeti, kada nema nastave. Najbezbrižnijeg razdoblja života prisjete se mnogi tokom sada već tradicionalnih susreta, koje upravo Dragana organizuje. Ovakva okupljanja uvijek su preplavljena emocijama. Neki se godinama ne vide i onda je hrpa pitanja gdje je ko, šta, kako. Primjer je to odanosti i prijateljstva.

Punih 120 godina u ovoj školi čuje se dječiji smijeh i graja. Vjerujemo da se mnogi sjećaju dana provedenih ovdje, gdje su naučili prva slova, gdje su stekli prva prijateljstva i odskočili dalje u svijet školovanja i odrastanja. A da je tako, govori nam i Željko Simić, koje je svoje školovanje započeo upravo ovdje, u tadašnjoj školi „Danko Mitrov“. Danas obavlja funkciju predsjednika Gradskog parlamenta, ali svoju školu rado posjeti.

Svima je poznata rečenica koju je nekada davno izgovorio Branko Radičević! „Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba“. Prvi put smo je čuli na samom početku osnovne škole, ali do poslednjeg dana školovanja – istu mnogi nisu voljeli. Danas, kada vrate film, upravo mnogi požele da se vrate makar na nekoliko dana u školske klupe.

Prije dvije decenije, kao nastavnik engleskog jezika, u školi se zaposlila i Vera Jelić, sadašnji direktor škole.. Ipak, da to ne znači da je, na uslovno rečeno većoj poziciji, jasno nam je bilo dok je prolazila hodnicima, osmjehujući se i pričajući sa dječicom kojima je toga dana bio posljednji dan ove školske godine.

Od 2007. godine u školi je zaposlena i Slavica Kovačević Kalaba . Za svoj kolektiv kaže da je sjajan, pun harmonije, okruženje koje svako samo poželjeti može.

I ovako je izgledala šetnja kroz sada već praznu školu. Saznadosmo štošta toga o školi koja ima dugu tradiciju, od Austrougarske preko Kraljevine, period poslije Drugog svjetskog rata, do novije istorije i nastanka Republike Srpske. Veliki jubilej, 120 godina postojanja, vrijedan je ne samo pažnje, već i ogromnog poštovanja, vrijedno je sjećanja, upravo onako, kako ova obrazovna institucija, koja je stvorila mnoga poznata imena i zaslužuje.

Izvor: TV K3

PODIJELI