PUT NAS DOVEO: Život pod otvorenim nebom, priče ovčara farme “Kusić” iz Prnjavora

0
821

Livada u Šibovskoj nadomak Prnjavora zabijelila se kao snijeg. Oko 700 ovaca i jagnjadi gotovo jednako paslo je travu. Njihovo kretanje pogledima prate nomadi, iz Teslića i Jošavke kod Čelinca. Svuda okolo pomiješale se boje zime. Pod nogama, pucketa mrazom pokrivena trava. Spustila se magla, hladnoća i vjetar, koji se uvlači u kosti.

Život nomada nije lak. Kiša, snijeg, vjetar, sunce i uvijek otvoren pogled ka nebu. Ali ovi ljudi kažu da svoj posao ne bi mijenjali ni za šta na svijetu. U Donjoj Ilovi sa stadom od 800 ovaca srećemo Ljubomira Vukovića iz Kneževa, koji broji treću godinu na pašnjacima čuvajući ovce.

Putujući dalje, sa druge strane grada, na magistralnom putu na Vijaci srećemo stado koje broji oko 350 ovaca i jagnjadi. Sa njima je od prije dva mjeseca nomad Darko Trivunović iz Kotor Varoša. Na pitanje kako izgleda jedan njihov dan, šaljivo kaže – čuvam ovce, šta ću drugo raditi. Ne htjede nešto više da kaže, a mi se onda uputismo ka još jednom stadu, u neposrednoj blizini ove lokacije.

/Autor: Željka Kišeljovski/ Snimatelj-Montaža: Andrejan Kišeljovski/TVK3

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here