Putin: Bombardovanje Srbije – samovolja SAD

0
1075

Sjedinjene Države su više puta upotrebljavali vojnu silu u svijetu zaobilazeći povelju UN, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sjednici međunarodnog diskusionog kluba “Valdaj”.

 

Predsjednik Rusije podsetio je da su UN stvorene nakon Drugog svjetskog rata kada je postojao određeni raspored snaga u svijetu, ali da su zatim, nakon raspada SSSR-a, po njegovom mišljenju, SAD odlučile da više nije potrebno ni sa kim da se dogovaraju o važnim pitanjima, što je rezultiralo bombardovanjem Beograda 1999. godine.

“Dalje su bili događaji u Iraku. Zar su UN dozvolile akcije u Iraku? Ne. A prije toga je bio Avganistan 2001. godine. Da, mi znamo za tragične događaje od 11. septembra 2001. godine, ali ipak prema postojećem međunarodnom pravu trebalo je otići u SB UN i prvo dobiti odgovarajuću rezoluciju”, naveo je ruski predsjednik.

 

Putin je podsjetio i da je posle bila donijeta rezolucija o Libiji. “Svi su čitali tu rezoluciju. Šta je tamo napisano. Zona slobodnog ljeta. Kakva je to zona slobodnog ljeta, ako su počeli da se izvode raketne udare i bombardovanje teritorije? Grubo su sve izvrnuli i opet narušili povelju UN. Nakon toga je došla Sirija”, rekao je Putin.

 

PODIJELI