Putin i Asad u Sočiju o narednim zajedničkim koracima

0
548

Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je sastanak sa sirijskim predsjednikom Bašarom Asadom u Sočiju, izjavio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

“Danas je u Sočiju održan sastanak predsjednika Rusije Putina i predsjednika Sirije Bašarom Asadom. Asad je bio u radnoj posjeti Sočiju“, rekao je Peskov.

Putin i Asad istakli su potrebu za stvaranjem dodatnih uslova za politički proces u punom formatu u Siriji.

“Održani su značajni pregovori. Istaknuta je potreba za stvaranjem dodatnih uslova za nastavak punopravnog političkog procesa, primjećeni su uspjesi kako tokom procesa u Astani, tako i u okviru Kongresa sirijskog naroda koji je održan u Sočiju”, rekao je Peskov.

Prema njegovim riječima, “sada je tokom sastanka razgovorano o narednim zajedničkim koracima”.

Asad je obavijestio Putina o spremnosti za pokretanje političkog rješenja u Siriji. On je takođe donio odluku da uputi svoju delegaciju za formiranje ustavnog odbora u UN.

“Predsjednik Sirije odlučio je da uputi svoj dio delegacije za formiranje Ustavnog odbora, koji bi trebalo da radi na osnovnom zakonu Sirije. Rusija pozdravlja ovu odluku sirijskog predsjednika i podržavaće je na svaki mogući način, imajući u vidu sporazume postignute na Kongresu sirijskog naroda pre nekoliko mjeseci u Sočiju”, rekao je Putin na sastanku sa Asadom.

Sirijski predsjednik je na sastanku istakao da postoji poboljšanje stabilnosti u Siriji, dodao je Peskov.

“Sam Asad je rekao da se poboljšava stabilnost u Siriji i to otvara vrata za politički proces koji smo započeli prije nekog vremena”, rekao je Peskov novinarima.

Prema njegovim riječima, Asad je izjavio da Damask uvijek podržava politički proces koji treba da ide paralelno sa borbom protiv terorizma.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je tokom sastanka rekao da smatra da je došlo vrijeme da Sirija obnovi privredu i predložio predsjedniku Asadu da razmatra ove planove.

Sirijski predsjednik je na sastanku naveo da je zahvaljujući vojnim uspjesima Damask uspio da normalizuje situaciju u Siriji, što otvara put da se građani vrate u svoje domove.

Putin i Asad su na sastanku takođe detaljno razgovarali o potrebi da se intenziviraju napori za isporuke humanitarne pomoći Sirijcima i ekonomski oporavak zemlje, istakao je portparol ruskog predsjednika.

Lideri su i ranije održavali sastanke u ljetnoj rezidenciji ruskog predsjednika. Asad je bio u Sočiju prije skoro pola godine. Sastanak je održan 20. novembra, ali je javnost upoznata sa time tek dan kasnije. Tada je Putin upoznao Asada sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i Generalštaba. Predsjednik Rusije je tokom novembarskog sastanka govorio da se borba protiv terorizma u Siriji približava kraju, ali ć

PODIJELI