Putin: NATO izaziva stare sukobe na post-sovjetskom prostoru

0
593

NATO podiže vojne objekte blizu granica Rusije, izazivaju stare sukobe na post-sovjetskom prostoru i regionu što može da ima za posljedice vojnu i političku nestabilnost, porast krijumčarenja i kriminala i akutne humanitarne problem, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je rekao da je veoma važno da se ruske granice zaštite od terorista, ilegalnih migranata i trgovine drogom.

“Prije svega, neophodno je koristiti detaljan pristup neutralizaciji rizika i pretnji u odnosu na graničnu bezbjednost. U pitanju je pouzdana zaštita naše teritorije od terorista i ekstremista, transnacionalnog i prekograničnog kriminala. Radi se o razbijanju kanala trgovine trogom, ilegalnih migracija, krijumčarenja materijala i kulturnih vrijednosti, strateških sirovina”, rekao je Putin na sjednici savjeta za bezbjednost, prenosi Tass.

Prema njegovim riječima, očito je da rezultati u ovoj sferi direktno zavise od efikasne koordinacije i koordinisanih akcija svih struktura i službi koje rade na graničnim prelazima.

“Glavni zadatak pod ovim uslovima je da se obezbijedi zaštita i odbrana naših granica, i da se brzo i efikasno neutrališu potencijalne pretnje”, rekao je Putin.

Istovremeno, on je ocijenio i da je neophodno da se formira integralni sistem kontrole granica između Riusije i okolnih zemalja i da se postigne dobro definisana saradnja pograničnih snaga.

tanjug

PODIJELI