Putin: Ne stvaramo imperiju, bez kopnene vojske u Siriji

0
645

Vladimir Putin je izjavio da Rusija nema nikakvu namjeru da ponovo stvori imperiju, već joj je najvažnije da zaštiti svoju nezavisnost i suverenitet.

„Nemamo nikakvu želju da obnovimo imperiju, obnovimo Sovjestki Savez, ali treba da zaštitimo svoju nezavisnost i suverenitet. Mi smo to radili i dalje ćemo raditi”, rekao je Putin.

On je podsjetio da je Rusije pokazala dobru volju, dajući nezavisnost svojim bivšim republikama SSSR, naglasivši da to nije bilo praćeno nikakvim sukobima.

“To je bila zajednička odluka. Među zajedničkim odlukama glavna je bila odluka Rusije”, rekao je Putin.

Govoreći o situaciji u Siriji, Putin je isključio je mogućnost korišćenja Oružanih snaga Rusije u kopnenoj operaciji u toj zemlji.

“To je isključeno. Šta god da se desi mi to nećemo uraditi i to znaju naši sirijski prijatelji“, rekao je Putin u intervjuu televiziji „Rusija 1“.

Rusija je vršila izviđanja iz kosmosa i iz vazduha, prije nego što je počela operaciju u Siriji, rekao je ruski predsjednik.

“Mi smo izvršili preliminarne radnje – usredsredili smo na potrebna mjesta i u potrebno vrijeme značajnu količinu sredstava, snaga i naoružanja. Dugo vremena smo vršili izviđanja iz kosmosa i vazduha, upoređivali razne vrste podataka i specijalisti iz Generalštaba su tokom koordinacije sa partnerima stvorili, kao što znate, informacioni centar u Bagdadu”, rekao je Putin.

Rusija je unapred upozorila partnere na operaciju u Siriji, dok Rusiju niko ne upozorava na slične operacije.

“Mi smo ranije upozorili naše partnere, i američke partnere i mnoge druge naše partnere, posebno iz zemalja regiona, o našim namjerama i planovima. Neko govori da smo to uradili suviše kasno, ali želim da skrenem pažnju da nas uopšte niko nikada nije upozoravao prilikom planiranja operacija sličnog tipa”, rekao je ruski predsjednik.

Ruske vojne baze u Bjelorusiji?

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da će sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da razmotri formiranje ruskih vojnih baza u Bjelorusiji.

“Razgovaraćemo o tome sa Putinom”, rekao je on danas novinarima, dodajući da je Rusija nabliži prijatelj Bjelorusije.

On je istakao da neki zapadni mediji i neke strukture u Rusiji kažu kako se Minsk okrenuo Zapadu, ali to nije tačno.

“Oni žele da potkopaju naše odnose, ali nisu i neće uspjeti”, rekao je Lukašenko.

Na pitanje novinara da li Ukrajina može da očekuje napad iz Bjelorusije on je rekao da Minsk nikada neće biti baza za napad na bilo koju zemlju, uključujući Ukrajinu, prenio je TASS.

U Bjelorusiji se danas održavaju predsjednički izbori, a, prema istraživanjima javnog mnjenja, očekuje se pobjeda Lukašenka.

agencije

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here