Putinu je doručak najvažniji obrok: Ne može ni dana bez tradicionalnog sira koji sami možete napraviti

0
296

Vladimir Putin je jedan od najmoćnijih, ako ne i najmoćniji čovjek na svijetu.Mislili biste da discipliniran čovjek voli rano ustaje. Naprotiv, Putin spava barem do 10 sati svaki dan, a ne doručkuje prije podneva.

Njegov doručak je prilično isti svakog jutra i obuhvata omlet ili kašu uz obaveznu dozu ruskog bijelog sira tvorog, prenosi Telegraf.rs.

Uz omlet ili kašu jede jaja prepelice koja osim što su ukusna imaju mnoge zdravstvene benefite poput poboljšanja vida, stimuliranje rasta, balansiranje holesterola, poticanje metabolizma i detoks organizma. Odlične su za ljude koji pate od alergija.

Dok jede pije cijeđenu pomorandžu, a kafu voli da gustira poslije doručka i prije treninga.

Omiljena namirnica mu je sladoled od pistacija, a “The Independent” je pisao da je kineskom predsjedniku Si Đinpingu (Xi Jingping) poklonio upravo kutiju ovog sladoleda tokom samita G20.

Alkohol pije samo na formalnim prijemima, a pošto je alkoholizam historijski problem Rusije, na ovaj način Putin promovira neki zdraviji način života za razliku od svog prethodnika Borisa Jeljcina koji je bio dio te epidemije.

Kako se pravi sir tvorog:

Sastojci:

4 litre organskog mlijeka

2 litre kiselog mlijeka

Priprema:

Neka mlijeko i kiselo mlijeko odstoje na sobnoj temperaturi sedam sati. Sipajte mlijeko i kiselo mlijeko u dublji lonac i stavite u rernu zagrijanu na 40 stepeni sat vremena tek da smjesa postane mlaka.

Izvadite iz rerne i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi naredna 24 sata.

Poslije 24 sata smjesa bi trebalo da postane konzistencija zaslađenog kondenziranog mlijeka koje će se razvlačiti kada ga podignete kašičicom.

Sljedećeg dana smjesu opet stavite u rernu na laganu temperaturu (bez pokrivanja) i ostavite 40 minuta. Nemojte miješati. Sir se mora polako grijati jer visoke temperature uništavanju hranljive proteine.

Opet ostavite da odstoji 24 sata na sobnoj temperaturi.

Trećeg dana stavite sir na srednju temperaturu na ringlu da se zagrije, nikako ga nemojte kuhati. Sir će se odvojiti od surutke. Isključite ringlu i pustite ga da odmori jedan sat.

Uzmite veliku posudu i četiri sloja gaze (mogu i krpe) i stavite na njeno dno.

Sipajte sir iz šerpe preko. Vežite vrh tkanine i objesite na kuhinjsku slavinu narednih 8 do 10 sati. Možete također staviti sir na dasku za sječenje koju ćete staviti u sudoperu i preko ga poklopiti još jednom daskom, pa staviti neki teži teret koji će ga presovati.

Nakon 10 sati, sir je spreman. Možete ga prebaciti u kutiju i čuvati u frižideru.

(Avaz)

PODIJELI