Račić: U fokus staviti prerađivačku industriju

0
202
Privredna situacija usljed korona virusa u Republici Srpskoj veoma je teška, a posebno u prerađivačkoj industriji, koja mora biti u fokusu u narednom periodu kada je riječ o mjerama nadležnih, navodi predsjednik područne Privredne komore Banjaluka Goran Račić.

“U toj industriji imamo više od 57.000 radnika. Ona učestvuje u BDP-u sa više od 11 odsto, a 85 odsto izvoza Srpske odnosi se na tu industriju. To je žila kucavica naše ekonomije”, rekao je za RTRS Račić i naglasio da je dobro je što je posljednjim mjerama nadležnih omogućen rad dijelu trgovačkih djelatnosti.

On je naglasio da je u smislu bankarskih reprograma, odgoda plaćanja i olakšica firmama i radnicima stvari potrebno ubrzati, pojednostaviti procedure i što bolje informisati klijente.

Račić je rekao da su mjere Vlade u privredi za mart dobre i adekvatne, te da privredna zajednica sa vlastima upravo radi na donošenju mjera za april.

“Cilj je da mjere budu pravične i da njima budu zadovoljni svi u privrednom sistemu. Ovog momenta je za Srpsku bitno očuvanje zdravlja stanovnika, na čemu se dobro radi, a iza toga radnih mjesta i potencijala naše ekonomije. Ovog momenta naša ekonomija ne može da se spasi bez pomoći države”, rekao je Račić.

On je precizirao da će poreske olakšice, subvencionisanje plata radnika u privredi, paket mjera za postkrizni period i najavljeno osnivanje fonda za pomoć privredi, obezbijediti kvalitetna sredstva da se stabilizuje ekonomija i već krajem godine vrati na prihvatljiv nivo.

Račić je rekao da nema podatke da je neko preduzeće pokrenulo stečaj zbog krize, ali da ima firmi koje su obustavile proizvodne procese i poslale radnike na čekanje.

On je poručio građanima da kupuju domaću robu, te istakao da je vrijeme da se promoviše domaća proizvodnja.

“Vrijeme je da se okrenemo sebi i veoma je bitno da sada kupujemo domaće proizvode. Ohrabrujuća činjenica je da su poljoprivrednici odlučili da ove godine zasiju veće površine nego prethodnih godina. Poljoprivreda je značajna za privredu Srpske i učestvuje sa oko osam odsto u kreiranju BDP-a”, rekao je Račić.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here