Račun sprečava utaju i razvija ekonomiju

0
620

Poreska uprava Republike Srpske pokrenula je i ove godine kampanju “Korak preduzmi, račun uzmi”, koja ima za cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se, kako poručuju, upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga RS.

Pored preventivnog djelovanja kroz medijsku kampanju, u narednom periodu biće pojačan i rad inspektora Poreske uprave RS na terenu, koji će kontrolisati poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze s ciljem poboljšanja poreske discipline kada je u pitanju obaveza izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge.

Inspektori će u narednom periodu pojačane kontrole vršiti svakog radnog dana, ali i u dane vikenda, i to u smjenama.

“Ovom prilikom pozivamo poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti i sebe ne dovedu u situaciju da budu privremeno zatvoreni na period od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnog računa”, poručuju iz Poreske uprave.

Inače, inspektori Poreske uprave RS su u prvih pet mjeseci ove godine izvršili ukupno 1.509 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su u 668 slučajeva utvrdili nepravilnosti, zbog čega su izdali 720 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 504.500 maraka.

Istovremeno su u tom periodu za 257 poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa, te u okviru kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa otkrili i pet neprijavljenih radnika.

Iz Uprave poručuju kako se borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama, već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice, od kojih je jedna upravo uzimanje fiskalnog računa.

“Bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu niti da dobije povrat novca. Fiskalni račun je jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet, čime se finansiraju zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje. Naglašavamo da neizdavanje fiskalnih računa od strane poreskih obveznika pokazuje da je njihovo poslovanje nelegalno i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza. Prema tome, Poreska uprava RS prilikom svojih kontrola samo sprečava poreske obveznike da rade nelegalno i da budu nelojalna konkurencija onima koji izdaju račune”, saopštili su iz Poreske uprave RS. Oni sve građane pozivaju da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem mejl adrese: [email protected] ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave RS.

(Nezavisne)

PODIJELI