Radili do jutra: Poslanici stavili van snage odluku o referendumu!

0
816

Narodna skupština Republike Srpske na 24. posebnoj sjednici jutros rano usvojila je sa 46 glasova „za“ Odluku o stavljanju van snage Odluke o raspisivanju republičkog referenduma.

Protiv usvajanja Odluke glasalo je 25 narodnih poslanika.

Narodna skupština usvojila je Odluku da se van snage stavlja Odluka o raspisivanju republičkog referenduma, koju je Narodna skupština Republike Srpske donijela na Desetoj posebnoj sjednici održanoj 15. Jula 2015. Godine, kao i svi pravni akti doneseni na osnovu navedene Odluke, zbog nepostojanja opšteg političkog konsenzusa za njegovo sprovođenje.

Narodna skupština usvojila je i Odluku o stavljanju van snage Odluke o izboru članova u Komisiju za sprovođenje referenduma, te Odluku kojom se van snage stavlja izbor članova Komisije, kao i svi pravni akti doneseni na osnovu navedene Odluke.

Narodna skupština usvojila je i sedam zaključaka na prijedlog klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, SP i SDS-K.

Narodna skupština Republike Srpske stavljajući van snage Odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH konstatuje da nisu prestali razlozi za raspravu i ocjenu načina nastanka tih institucija putem nametanja Zakona o Sudu BiH od strane visokog predstavnika.

Poslanici su usvojili Zaključak u kojem se navodi da nepostojanje ustavnog osnova za osnivanje i nadležnost Suda i Tužilaštva BiH nije dalo mogućnost Parlamentranoj skupštini BiH da donosi bilo kakve zakone o pravosuđu BiH, te da samim tim ni visoki predstavnik nije imao mogućnost, a pogotovo ne i pravo da nametne Zakon o Sudu BiH.  Takvo pravo visokom predstavniku nisu davala ni bonska ovlaštenja jer se u njihovom tekstu i ne pominju akti iz nadležnosti Parlamentarne skupštine.

U trećem Zaključku, koji je usvojila Narodna skupština, navodi se da praksa koju provode Sud i Tužilaštvo BiH u pogledu optuživanja i osuđivanja za ratne zločine po kojima su pripadnici srpskog naroda u najvećem dijelu označavani krivcima, a pripadnici bošnjačkog naroda žrtvama, nesrazmereno broju žrtava u nacionalnoj strukturi stanovništva BiH. Dalje se ističe da nametanje stereotipa iz ratne propagande o zločincima – Srbima i žrtvama – Bošnjacima, već treću deceniju nakon kraja rata, dovodi do nestabilnosti i nemogućnosti da se odmaknemo od sukoba koji su doveli do rata u višenacionalnoj BiH.

„Optužbe i presude tzv. pravosuđa na nivou BiH očigledan su dokaz selektivne pravde koja produkuje urušavanje autoriteta cjelokupnog pravosuđa. Time se stvara još veće nepovjerenje udaljavajući se sve više od neophodnog pomirenja nakon rata u BiH“, navodi se u četvrtom Zaključku.

Republici Srpskoj je Dejtonskim mirovnim sporazumom potvrđena državnost koju je unijela u mirovne pregovore, dajući joj za pravo da bude strana u sporazumijevanju o promjeni svakog od 11 aneksa Dejtonskog sporazuma zajedno sa FBiH.  To podrazumijeva da Republika Srpska ima pravo i obavezu da se izjašnjava o svim pitanjima od interesa za pravni položaj, status, pa i o pitanjima nadležnosti za pravosuđe u skladu sa Aneksom 4.

Narodna skupština Republike Srpske smatra da je potrebno Odluku o sprovođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH ponovo vratiti na dnevni red u Narodnoj skupštini i sprovesti je, i to čim bude postignu konsenzus svih značajnih političkih subjekata u Narodnoj skupštini RS i Parlamentarnoj skupštini BiH, a sa sjedištem u Republici Srpskoj.

Narodna skupština Republike Srpske podržava incijativu da se organizuje potpisivanje peticije sa pitanjem identičnim referendumskom pitanju o Sudu i Tužilaštvu BiH, a koju su na sastanku kod predsjednika Republike povodom sramne oslobođajuće presude Naseru Oriću jednoglasno usvojili i podržali predsjednik Republike, predstavnici parlamentranih stranaka u RS, potpredsjednici Vlade, direktor Policije RS, kao i predstavnici organizacija koje proističu iz odbrambeno-otadžbinskog rata, i to Boračka organizacija Republike Srpske, Savez ratnih vojnih invalida, Savez logoraša, Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Udruženje žena žrtava rata, Udruženje „Veteratni RS“ i Savez udruženja civilnih žrtava rata.

PODIJELI