Radio Prnjavor- Grujić: LIFA ergeli “Vučijak” otvara mnoga vrata

0
399

Ergela “Vučijak” postala je punopravna članica Svjetske organizacije lipicanera- LIF (Lipizzan International Federation, LIF), krovne organizacije uzgajivača lipicanera.

Vršilac dužnosti direktora ergele, Nenad Grujić, istakao je za Radio Prnjavor, u emisiji “Razgovor s povodom” da su ovom priznanju prethodile dugogodišnje pripreme i da su morali biti ispunjeni određeni standardi.

“Uslovi su bili veoma rigorozni, bilo je još kandidata, kao što je, recimo Češka, ali oni nisu uspjeli postati članovi LIFE. Najvažnije je bilo uraditi Matičnu knjigu lipicanera, a to je zahtijevalo vraćanje u daleku prošlost, kako bi se uradilo praćenje linije konja od početka, a zatim je to sve trebalo verifikovati i argumentovati. Srećom, imamo odličnu saradnju sa genetičarem  Biljanom Rogić profesoricom Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci, koja nam je pomogla u ovom poslu, a veliki dio posla obavila je i Slađana Preradović, inače zaposlena na ergeli, koja se nalazi na doktorskim studijima- smijer konjarstvo” kaže naš sagovornik.

Na ergeli se trenutno nalazi stotinjak konja, od čega tridesetak kobila čeka ždrijebljenje pa će biti i potomaka. Grujić kaže da je posao na ergeli obiman, ali da je resorno ministarstvo prepoznalo njihov rad i  želju za napredovanjem i da od njih imaju punu podršku.

“Ergela se finasira iz budžeta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i bez njih ovo ništa ne bi moglo biti realizovano. Moram napomenuti da imamo odličnu saradnju i sa Ministarstvom za evropske integracije i ministrom Zlatanom Klokićem, kao i sa gradskom upravom i gradonačelnikom Darkom Tomašem” ističe prvi čovjek ergele.

Grujić pojašnjava da ulazak u LIFU ne donosi finasijska sredstva, ali otvara mogućnost učestvovanja u raznim projektima koji raspolažu značajnim sredstvima.

“Mi ovim članstvo dobijamo određene obaveze ali i beneficije. Naši konji sad imaju otvorena vrata prema svjetskom tržištu. Zanimljiv podatak je da postoji samo oko 13.000 registrovanih lipicanaca na svijetu, što u državnim što u privatnom vlasništvu. Mi na tom, ne tako velikom broju, imamo stotinjak konja koji su sada svima dostupni. Ozbiljni uzgajivači lipicanera sve rješavaju preko LIFE, jer ova organizacija stoji iza svih podataka o svakom grlu” kaže Grujić.

U narednom periodu u planu je i rješavanje pitanja izvoza konja, jer su, prema riječima našeg sagovornika i tokom boravka u Rumuniji na skupštini LIFE, mnogi učesnici bili zainteresovani za kupovinu konja.

“Oni su zainteresovani za naše lipicanere jer, svaka ergela ima svoje specifičnosti, a naša je, recimo, specifična po tome što su konji nešto niži, imaju niži greben, a to se ljudima sviđa jer je sa njima lakši rad. Pitali su nas da li imamo onlajn licitacije, ali mi imamo problem jer ne postoji jedinstveni registar kopitara na nivou BiH, što znači da ne može da se izda pasoš i da izvozimo lipicanere. Resorno ministarstvo radi na tome da se ovaj problem riješi, kako bi lipicaneri mogli nastupati na inostranom tržištu” kaže Grujić.

Nedavno je na ergeli “Vučijak” obavljeno i ocjenjivanje grla na ergeli od strane međunarodnih sudija, a od 12 pastuva koji su ocjenjivani, čak pet je dobilo visoku ocjenu, što je, prema Grujićevim riječima, ogroman uspjeh.

“To znači da će potomci ovih pastuva imati odličan pedigre, a to će svakako imati veliki uticaj na budući nastup naših konja na svjetskom tržištu”

Ergela “Vučijak” ima odličnu saradnju i sa ergelama Lipik, Đakovo i Lipicom iz Slovenije, sa kojima razmjenjuje iskustva, a ulaskom u LIFU, otvaraju se vrata i za saradnju sa uzgajivačima lipicanera u drugim državama.

U narednom periodu planirani su i određeni iskoraci u turističkoj ponudi, kaže Grujić.

“Ubijeđen sam da uz dobar menadžment i podršku možemo postati čak i regionalni centar u ovoj oblasti, jer ide nam na ruku i sam položaj ergele. Mnogo toga je već urađeno sa ovim timom ljudi, a uvjeren sam da je pred nama još mnogo poslovnih uspjeha. Zaposlili smo i trenera jahanja i nadam se da ćemo od proljeća krenuti i sa školom jahanja, planiramo i izgradnju igrališta za djecu u krugu ergele, kao i neke druge sadržaje” kaže Grujić.

Posjete ergeli “Vučijak” ljubitelji lipicanera mogu obaviti svakim danom u periodu od 10 do 14 časova, a iz rukovodstva firme kažu da ih raduje činjenica da, osim individualnih, sve više ima i organizovanih posjeta, naročito sa školom.

Lipicaneri ergele “Vučijak” nalaze se i na UNESCO- listi, a ergela je osnovana daleke 1946. godine i jedinstvena je na prostorima BiH. /Marijan Popadić/

Radio emisiju “Razgovor s povodom” u kojoj smo ugostili v.d. direktora ergele “Vučijak”, Nenada Grujića možete slušati u četvrtak, 19.10. od 10:00 časova.

 

 

 

PODIJELI