Radio Prnjavor: Otvorena izložba posvećena banu Stefanu II Kotromaniću

0
210

U JU Narodna biblioteka Prnjavor, danas je otvorena izložba “Ban Stefan II Kotromanić- 700 godina od samostalne vladavine” autora Mr. Dejana Došlića.

Izložbu su posjetili učenici srednjih škola sa područja naše opštine, a nakon otvaranja, autor, inače Viši asistent na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, održao je i predavanje o jednom od najvažnijih vladara srednjovjekovne Bosne.

“Iako nije velika obimom, izložba je bila zahtjevna za pripremu. Ona obuhvata prikupljanje podataka i stavljanje istih u kontekst razumljiv posjetiocima. Sa tehničke strane, bilo je jako važno pronači dobre fotografije, ne samo gradova, nego svih segmenata izložbe, tako da je i dizajner Nebojša Đumić odradio odličan posao” kazao je Došlić.

Izložba obuhvata sve najvažnije segmente iz života i vladavine bana Stefana II: njegovo porodično stablo, teritorijalno širenje i jačanje srednjovjekovne Bosne, ekonomski rast države, značajnu Stonsku povelju, ali i fenomene iz ovog perioda kao što je svetac zaštitnik Bosne, šta je predstavljala Crkva bosanska i ko su bili dobri Bošnjani.

Direktor prnjavorske Biblioteke, Dušan Marić, izrazio je zadovoljstvo ostvarenom saradnjom sa autorom izložbe i Filozofskim fakultetom u Banjaluci, te napomenuo da prnjavorska publika posjećuje izložbe sa istorijskom tematikom.

“Često imamo istorijska predavanja u biblioteci, trudili smo se da obuhvatimo period od Srednjeg vijeka pa do danas, Drugi svjetski rat, period Kraljevine i druge teme. U proteklom periodu posjetili su nas profesori sa Istorijskog instituta iz Beograda, Novog Sada, Kosovske Mitrovice, a posebno nas raduje činjenica da biblioteku posjećuje sve više novih lica i da su svi događaji koje organizujemo popunjeni do poslednjeg mjesta” istakao je Marić.

Izložba će biti otvorena narednih 14 dana. M.Popadić

 

 

PODIJELI