RADIO PRNJAVOR: Uspješno provođenje inicijative ‘Prijatelji pravilne ishrane’ u vrtiću “Naša radost”

0
488

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš,  održao je danas u sali Skupštine opštine radni sastanak sa predstavnicima UNICEF-a, Ministarstva prosvjete i kulture RS, Instituta za javno zdravstvo RS i vrtića ” Naša radost” iz Prnjavora. Tema sastanka bilo je razmatranje buduće saradnje i upoznavanje sa timom za implementaciju PUPI inicijative, te je zaključeno da vrtić “Naša radost” do sada uspješno provodi inicijativu pravilne ishrane u svom funkcionisanju.

Sastanku je prisustvovala Nataša Cvijanović, pomoćnik ministra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture. Ona je istakla da se inicijativa ‘Prijatelji pravilne ishrane’ ne provodi u svim predškolskim ustanovama, ali da vrtić “Naša radost” predstavlja pozitivan primjer.

“U predškolskim ustanovama ne realizuje se samo vaspitno-obrazovna funkcija, već i socijalna te zdravstveno-zbrinjavajuća. Pored procesa obrazovanja predškolske ustanove bave se promovisanjem i implementacijom zdrave ishrane i zdravih stilova života”, te dodala da je veoma važna edukacija roditelja koji takođe treba da znaju šta je to zdrava ishrana i koliko je to važno za djecu.

Nataša Cvijanović, pomoćnik ministra za predškolsko vaspitanje (desno) :// foto A. Atić

Koordinator inicijative za škole i predškolske ustanove ‘Prijatelji pravilne ishrane’ i predstavnik Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, doc. dr Dragana Stoisavljević, kazala je da je jedna od slabijih karika predškolskog vaspitno-obrazovnog sistema nestandardizovana ishrana u predškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.

“Mi smo jedna od evropskih zemalja koja je počela sa implementacijom inicijative 2014. godine. Imali smo pravilnike koji su datirali iz bivše Jugoslavije, preporuke za ishranu predškolske djece su izmijenjene te se nametnula potreba za standardizacijom ishrane i za provođenjem ovog projekta na nivou cijele Republike Srpske” – kazala je Stoisavljevićeva za Radio Prnjavor.

Direktor vrtića “Naša radost”, Đorđe Kovačević, zahvalio je institucijama koje su prepoznale kontinuiran rad svih vaspitačica u vrtiću, te naglasio da boravak djece u vrtiću nije samo čuvanje djece, već kompleksan vaspitno-obrazovni rad.

Načelnik opštine Prnjavor izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom i napomenuo da su sastanci sa predstavnicima ovih institucija veoma važni, naročito za vrtić “Naša radost”.

“Vrtić je ustanova koja je za svaku vrstu pohvale, kako na organizacionom tako i na svakom drugom nivou već duži niz godina. Cilj opštine Prnjavor jeste da dalje razvija program predškolskog obrazovanja”, te dodao da opština stoji na raspolaganju kao pomoć u realizaciji narednih projekata.

Inicijativa ‘Prijatelji pravilne ishrane’ započeta je 2014. godine kada je bilo uključeno pet predškolskih ustanova, a u šestu fazu uključene su dvije osnovne škole iz Trebinja i pet predškolskih ustanova iz Prnjavora, Gradiške, Dervente, Nevesinja i Bijeljine. (nv)

 

prnjavorlive.info

PODIJELI