RADIO – PRNJAVOR: Zborovanje kod spomen obilježja na Ravnom Brdu

0
250

Na planini Ljubić juče je obilježeno 80 godina od osnivanja Prve partizanske čete u Prnjavoru. Tim povodom opštinski odbor SUBNOR-a obilježio je godišnjicu zaživljavanja partizanskog pokreta na području naše opštine.

Prije sedam godina prnjavorski penzioner Brane Šušak inicirao je podizanje spomenika na lokalitetu kod Ravnog Brda, koji okuplja veliki broj poštovalaca Narodnooslobodilačkog rata.

” Na ovom području u opštini Prnjavor ustanak su podigli Novak Pivašević, Ilija Malić i Novak Prodić. Oni su kao organizatori okupili oko 40-ak mještana ovog sela, a kada je brojno stanje prešlo stotinu boraca, KP Jugoslavije je to iskoristila i formirala Prvu prnjavorsku partizansku četu”, rekao je Šušak.

Dragana Simić, predsjednica Udruženja pisaca zavičaja iz Prnjavora, kazala je da je na jučerašnjoj  manifestaciji održanoj na Ljubiću promovisan i Zbornik ” Zavičajno jutro”.

” Ovo je peti zbornik po redu koji izdaje naše udruženje, štampan je na 300 stranica u tri poglavlja. U prvom poglavlju su autori, afirmisani pisci, članovi udruženja. Drugo poglavlje je rezervisano za mlade, talentovane autore koji su slali svoje radove u prozi i stihu putem konkursa, te kasnije bili odabrani i zastupljeni u zborniku. Treće poglavlje su radovi autora koji su svojevremeno bili članovi udruženja a koji su se upokojili u prethodnim godinama” te dodala da Udruženje na ovaj način pomaže mlade autore i pruža im podršku u izdavanju njihovih prvih knjiga.

Učesnike prigodnog okupljanja pozdravio je i Rade Radonjić, predsjednik Opštinskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata.

” Svake godine 17. oktobra ovdje polažemo vijence, a ove godine su nam se pridružili i pisci sa područja Prnjavora. Važnost ovog okupljana ogleda se prije svega u tome da se na ovaj način žrtva koju su podnijeli naši borci sačuva od zaborava” , izjavio je Radonjić za Radio Prnjavor.

Nakon posjete spomeniku, učesnici su zajedno nastavili druženje, u okviru svojevrsnog istorijskog časa, u objektu lokaliteta Ravno Brdo. (br)

PODIJELI