Radončić: Izetbegović je kumio i molio za koaliciju sa SBB-om

0
619

Lider SBB-a Fahrudin Radončić ponovo je govorio o mogućnosti da ova stranka uđe u koaliciju sa SDA Bakira Izetbegovića, i ponovio svoj stav da od toga neće biti ništa.

On se u emisji “Dan uživo” na televiziji “N1” osvrnuo na Izetbegovićevu izjavu da niko od Bošnjaka ne treba koalirati sa Fahrudinom Radončićem.

“To je neozbiljna izjava. Nakon izbora 2014. godine isto tako je melodramatično govorio da nikada neće sa SBB-om. Za godinu dana je kumio i molio mjesecima. Pravio je od mene najuspješnijeg i najboljeg Bošnjaka, molio me i tako smo ušli u koaliciju. Sada je opet u svojoj negativnoj fazi i mislim da nije bitno šta on kaže. Važno je šta kažem ja i SBB”, izjavio je Radončić za “N1”.

Nezaobilazna je i bila i tema Izetbegovićeve izjave da je njegov otac Bosnu i Hercegovinu u “amanet ostavio turskom predsjedniku “Redžepu Tajipu Erdoanu”.

“Izetbegović koristi situaciju za radikaliziranje stanja prema Bošnjacima, Hrvatima i Srbima. To je guranje BiH u amanet nekome ko je bio 500 godina osvajač na ovim prostorima”, dodao je lider SBB-a.

On je istakao da SBB želi da BiH pripada evropskoj zajednici.

“Ili ćemo ići prema EU i Americi ili u historiju 500 godina nazad da nas neko ostavlja u amanet Istanbulu, Erdoanu ili nekome drugome”, smatra Radončić.

Na pitanje da li je istina da se sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem najbolje slaže Radončić odgovara:

“To nije tačno. Čović i ja imamo građanski dobar odnos. Iza montiranog procesa protiv mene stoji direktno Bakir Izetbegović. Dragan Čović je kod mene kao pritvorenika došao da popije kafu. To su ljudske geste koje morate poštovati. A onda SDA jaše po tome da smo Čović i ja posebni prijatelji. Kao što imam korektne odnose sa svima, tako imam i sa Čovićem”, odgovorio je Radončić.

Na konstataciju novinara “N1” da nije prisustvovao glasanju u Domu naroda za izmjene Izbornog zakona, lider SBB-a kaže da bi glasao protiv da je bio prisutan.

“Da sam bio, glasao bih protiv prijedloga HDZ-a kao i ostali u Klubu Bošnjaka. Nikada se nije desilo da sam glasao različito od kolega iz SDA. Može Izetbegović pričati gluposti, ali Klub Bošnjaka, koji čini nas pet, djeluje jedinstveno”, izjavio je Radončić.

Na pitanje da li će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH Radončić kaže da će o tome odlučiti stranka.

“To ih ja plašim kandidaturom. Kandidata će odlučiti organi stranke, a SBB je ozbiljna stranka. U martu ćemo tražiti kandidature od općinskih i kantonalnih odbora”, rekao je Radončić i ostavio kao otvorenu mogućnost da on, ipak, ne bude kandidat za člana Predsjedništva BiH.

(N1)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here