Radonjić- Dajmo šansu mladima, jer oni pomjeraju svijet

0
294

Programom “Tako to mi” završena sezona nastupa “Dramske scene” SPKD “Prosvjeta” Prnjavor

Dramska scena SPKD “Prosvjeta” Prnjavor, programom koji nosi naziv “Tako to mi” završila je ove sedmice odličnu sezonu nastupa, a u nove pobjede kreću od septembra.

Umjetnički rukovodilac Dranske scene, Brankica Radonjić, već dvadeset godina uspješno predvodi odabranu ekipu mladih glumaca, a pod njenim budnim okom, njihovi talenti ne ostanu skriveni, nego se, pored glumačkih umijeća, upravo programom “Tako to mi” mogu dokazati i u režijskim vodama. “To je jedan novi projekta, u kome mi dajemo mugućnost našim polaznicima da oni postanu mentori, da formiraju grupu i samostalno smisle dramoletu, odnosno prtedstavu do petnaest minuta” kazala je Radonjić.

Ove godine nagrada za najbolji tekst u okviru drugog ciklusa projekta Dramske scene “Tako to mi” pripala je Božidaru Vukoviću, a najbolja predstava nosi naziv “Trinaest” autorke Viktorije Živković. Prošle godine u prvom projektu ove vrste, pobijedila je predstava Lane Zec, koja nosi naziv “I ne bi predstava”. Lanina predstava je od njene uspješne produkcije pa sve do sada, pred publikom odigrana pet puta, gostovala na dva festivala i osvojila brojne nagrade. Radonjićeva ističe da mladima treba dati priliku da ono što su naučili kao članovi Drmaske scene, pokažu publici. “Koncept je osmišljen tako da može glasati i publika, a i ove godine mišljenja žirija i publike su se poklopila, tako da  predstava “Trinaest” dobija mogućnost da postane cjelovečernja predstava i obično do decembra oni izvedu svoju prvu premijeru. To rade djeca samostalno, uz moje mentorisanje” istiće Brankica.

Podsjetila je da smo često svjedoci da u današnje vrijeme preovladava praktičnost i materijalizam, te da, ukoliko djecu ne usmjeravamo ka nekom drugom, dubljem smislu, kvalitet njihovog života može biti potpuno promijenjen. “Moramo pronaći talentovanu djecu koja žele da zadrže umjetnost u životima, jer je umjetnost u prošlosti civilizacijski izdigla ljude od banalnosti svakodnevnog preživljavanja” istakla je umjetnički rukovodilac Dramske scene prnjavorske “Prosvjete”.

Maskembal

U organizaciji “Dramske scene” i ove godine priređen je maskembal za mališane u gradskom parku “Ljubav, vjera, nada”, koji je realizovan proteklog vikenda. Bila je to odlična prilika da i djeca sa Kosova i Metohije, koja borave u posjeti Prnjavoru, dožive šarenilo maskembala i provedu vrijeme u druženju sa vršnjacima. ” Maskembal je imao i jednu edukativnu notu, a u okviru takmičenja koje smo organizovali, mališani su mogli da osvoje i simbolične nagrade, zahvaljući podršci grada Prnjavora i naših sponzora kojima sam zahvalna, jer je radost djeteta kada dobije neki vaučer, slatkiš ili školski pribor, zaista velika satisfakcija svima nama” rekla je Radonjićeva.

Nova sezona-novi projekti

Nova sezona nosi i nove ideje i projekte, pa će u dogledno vrijeme Prnjavorska Dramska scena biti ponovo domaćin Festivala Omladinskog pozorišta Republike Srpske. “Kao što nam je prethodna sezona bila važna zbog obilježavanja jubileja 20. godina rada Dramske scene, tako u novu sezonu ulazimo sa pozivom da Prnjavor ponovo bude domaćin Festivala OP RS. Festival je svake godine u drugom gradu i njegova misija i jeste da formira teatarske grupe. Mi smo upravo i nastali zahvaljujući tom festivalu, koji je prije 20 godina boravio u našem gradu. Te 2002. godine mi smo bili domaćini i već u martu 2003 godine, krenuli smo sa radom. Bili smo domaćini Omladinskog festivala 2013, kada smo obilježavali 10 godina postojanja, a evo i sad smo u pregovorima da ponovo budemo domaćini jednom ovako značajnom festivalu, kako bi smo u Prnjavor doveli najbolja pozorišna ostvarenja iz regiona” napominje Radonjić. Prnjavorsku publiku čeka bogata kulturna jesen, sudeći po najavama rukovodstva Dramske scene SPKD “Prosvjeta” Prnjavor.

Deficit dramskih tekstova prilagođenih mladima

Brankica Radonjić, po zanimanju profesor književnosti, autor je i pet knjiga i to “Zbirka pjesama za djecu” “Zbirka dramoleta za djecu”, dva stručna priručnika i monografiju  “Dvije decenije od snova satkane”. U njenom kompjeturu su, kaže spremne još četiri knjige, od kojih su dvije dramski tekstovi. Radonjićeva kaže da dramskih tekstova nedostaje, naročito kada su u pitanju tekstovi prilagođeni za djecu i mlade. ” Mislim da će te dvije knjige pomoći da na scenu postavljajmo kvalitetne tekstove koji su tematski aktuelni i koji se tiču mladih ljudi današnjice, jer sam ja većinu tih tekstova odigrala na našem pozorištu i radi se o provjerenim i sceničnim djelima, a moja neka nada je da će i druge moje kolege koje se bave režijom osnažiti se da i oni njihove dramske tekstove objave. Mnoga su djela tematski prevaziđena, ideologija i filozofija života tih djela nije zanimljiva našoj publici koja živi u jednoj sasvim drugačijoj eri. Postoje tekstovi za djecu i odrasle, ali nedovoljno ih je upravo za mlade, tinejdžere i omladinu, taj sam problem prepoznala i u književnosti, a evo i u dramskoj književnosti” poručuje naša sagovornica.

Projekat NAUM

Ministarstvo prosvjete i kulture RS pokrenulo je projekat pod nazivom NAUM, a osmišljen je u želji da okupi mentore koji su se do sada istakli u svome radu sa učenicima i da na taj način okupi talentovane i darovite učenike iz RS, kako bi oni bili prepoznati na vrijeme i dobili podršku kroz obrazovni sistem. U jednom dijelu projekta učestvuje i Radonjićeva. “Talentovana djeca pomijeraju svijet. Konkretno, moj projekat se odnosi na dramski rad i ja želim da okupim djecu iz cijele RS, koje zanima scena, pisanje drama i da ih naučim kako se pišu dramski tekstovi. Konačni moj cilj je da objavimo zbirku dramoleta koje su napisala djeca i nadamo se da će neke teatarske grupe raditi predstave po tekstu koje su napisala djeca” poručuje Brankica Radonjić, čija velika ljubav prema djeci i pozorištu već dvije decenije trasira put najmlađih talenata ka jednom drugačijem, dubljem smislu života, oplemenjom zajedničkim naporima da ovaj svijet učinu ljepšim mjestom za život. /Marijan Popadić

 

 

PODIJELI