Rajčević: Јavni univerziteti u Srpskoj smatraju se reakreditovanim

0
153
Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da budući studenti nemaju razloga za zabrinutost, jer se oba javna univerziteta u Srpskoj smatraju reakreditovanim, te kao takvi se i u ovom tenutku nalaze u registru akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH.

– I dalje vodimo intenzivne pregovore i sa Evropskom komisijom u vezi sa tim pitanjem i nadam se pozitivnom ishodu. Tu imamo probleme, prije svega, političke prirode – rekao je Rajčević novinarima u Banjaluci.

On je ponovio da je riječ o političkoj opstrukciji političkog Sarajeva i direktora Agencije za akreditaciju visoškolskih ustanova BiH.

– Nadam se da će Evropska komisija prepoznati napore Republike Srpske i našeg Ministarstva da dođemo do rješenja u ovoj oblasti, prije svega da prizna status reakreditovanih univerziteta u Srpskoj i na međunarodnom planu. U ovom trenutku oni se priznaju kao takvi – zaključio je Rajčević.

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH odbila je da, za razliku od Univerziteta u Zenici, u registar BiH upiše, odnosno akredituje univerzitete u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Agencija je to odbila i pored toga što je Komisija za davanje preporuka o akreditaciji visokoškolskih ustanova i studijskih programa na osnovu ranijih pozitivnih mišljenja nadležnih komisija preporučila da se sva tri univerziteta akredituju i upišu u registar.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here