Rajčević i Trivićeva potpisali posebne kolektivne ugovore sa Gnjatićem

0
281
Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić potpisali su danas sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Draganom Gnjatićem posebne kolektivne ugovore kojima je poboljšan položaj zaposlenih za koje su nadležna ova dva resora.

Rajčević je sa Gnjatićem potpisao posebni kolektivni ugovor u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, a Trivićeva posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture.

Ministar Rajčević je izrazio zadovoljstvo što je po prvi put potpisan posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda.

“U ovom posebnom kolektivnom ugovoru su terminološki bolje definisane stvari i usklađene sa definicijama koje se nalaze u Zakonu o radu. Najvažnije je da je očuvan produktivni dijalog socijalnih partnera, odnosno Vlade i reprezentativnih sindikata”, rekao je Rajčević novinarima nakon potpisivanja posebnih kolektivnih ugovora.

Trivićeva je istakla da su se prilikom pregovaranja o posebnom kolektivnom ugovoru za oblast obrazovanja i kulture vodili time da poboljšaju položaj zaposlenih.

“Uradili smo nekoliko korekcija koje se odnose na nastavnike i medicinske radnike koji rade sa djecom sa poteškoćama u razvoju. Definisali smo i da se osnovna plata uvećava za 12 odsto za nastavnike koji rade u kombinovanim odjeljenjima od petog razreda osnovne škole”, naglasila je Trivićeva.

Ona je ocijenila uspješnom saradnju sa Sindikatom obrazovanja, nauke i kulture i najavila da će i ubuduće raditi na pronalasku najboljih rješenja za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture.

Gnjatić je istakao da se ovim kolektivnim ugovorima blago poboljšava stanje u oblastima na koje se odnose.

“Ovo je dobar doprinos poboljšanju materijalno-socijalnog statusa zaposlenih u ovim oblastima. Kolektivni ugovori važe tri godine, a mi nastavljamo razgovore i tražićemo bolji odnos prema zaposlenima, iako sam zadovoljan i ovim što smo dogovorili jer imamo blagi pomak nabolje”, rekao je Gnjatić.

Prema njegovim riječima, po prvi put je potpisan posebni kolektivni ugovor u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda.

“Ljudi su zadovoljni što imaju svoj kolektivni ugovor. Jubilarne nagrade smo definisali na bolji način nego što je bilo ranije”, istakao je Gnjatić, navodeći da regres nije regulisan kolektivnim ugovorom, nego Zakonom o platama u kojem je definisan kao primanje radnika na mjesečnom nivou.

Gnjatić je dodao da je posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture donio boljitak za osoblje u ustanovama koje radi sa djecom sa smetnjama u razvoju.

“Oni sada imaju određeni dodatak na platu. Vjerujem da ćemo se izboriti da i ostali zaposleni imaju taj dodatak”, rekao je Gnjatić.

PODIJELI