Rajčević: Ukoliko vanredna situacija potraje, ispitni rokovi se odgađaju

0
485
Studenti dva javna univerziteta iz Srpske, koje je pandemija virusa korona zatekla na programima razmjene u inostranstvu, za sada nemaju većih problema po pitanju boravka tamo, ali je nekima već potrebna novčana pomoć.

Od njih 44 koji su se našli u ovoj situaciji, najviše ih je trenutno u jednom od najvećih evropskih žarišta virusa, Španiji, gdje se nalazi njih 13, dok ih je u Italiji trenutno dvoje, podaci su koje je prethodnih dana prikupilo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Istovremeno, u Francuskoj se nalazi njih osam, u dalekoj Kini čak sedam, po četvoro u Poljskoj i Češkoj, troje u Njemačkoj, dvoje u Rusiji i jedan u Austriji. Njima će, kako je i najavljeno, ovo ministarstvo isplatiti jednokratnu novčanu pomoć od po 1.000 KM.

– To su naši studenti, sa naša dva javna univerziteta, a ne naši državljani koji studiraju u inostranstvu, odnosno na inostranim visokoškolskim ustanovama. Cijenili smo da su se ovi ljudi našli u otežanim okolnostima i da zaslužuju pomoć, a po podacima koje smo dobili kontaktom putem veb formulara ministarstva i kasnijim stupanjem u direktan kontakt, situacija je za sada zadovoljavajuća po pitanju njihovog boravka, iako je nekima već potrebna novčana pomoć. Upravo zbog toga smo se u štabu odlučili na ovaj vid pomoći, kako bi studenti prebrodili ovaj prvi period krize i kako bi sačuvali svoje zdravlje – ističe za Srpskainfo resorni ministar Srđan Rajčević.

Sličnu vrstu pomoći trenutno, ipak, ne mogu očekivati i državljani RS koji inače studiraju na visokoškolskim ustanovama u inostranstvu.

– U ovom trenutku ne možemo širiti obuhvat pomoći, jer bi se onda sasvim izvesno javile i druge kategorije, odnosno državljani koji su na radu u inostranstvu, a to prevazilazi naše mogućnosti u ovom trenutku. Svakako da smo u kontaktu i sa njima i pratićemo kako će se situacija odvijati. U svakom slučaju, na raspolaganju je i diplomatsko-konzularna mreža za urgentna pitanja – ističe Rajčević.

Za studente u Srpskoj, istovremeno, je počeo neki vid nastavnog procesa na daljinu, a Rajčević ističe da su ga organizovale gotovo sve visokoškolske ustanove.

– Neki univerziteti, poput Univerziteta u Banjoj Luci, su aktivirali jedinstveno rješenje kakvo je Gugl Učionice, dok su neki pribjegli sopstvenim ili drugim raspoloživim tehnološkim rješenjima, što je u ovom trenutku manje važno u odnosu na činjenicu da su svi shvatili značaj tehnologije u nastavnom procesu, pogotovo u kriznim situacijama kakva je ova. Moram da pohvalim rektore dva javna univerziteta, koji su po dobijanju instrukcije ministarstva, postupili odmah i angažovali neophodne resurse za odvijanje nastave ovim putem. Takođe, tokom trajanja vanredne situacije, akademsko osoblje elektronski mora studentima biti dostupno za konsultacije – objašnjava ministar za visoko obrazovanje.

Vjeruje i da je ova vanredna situacija pokazala i da se nastavni proces može inovirati u skladu sa modernim, tehnološki podržanim trendovima.

Ako situacija potraje, ispite ćemo odgoditi

– Zakonska je definicija, a i naša procjena, da se u ovom trenutku ne možemo upustiti u rizik omogućavanja polaganja ispita na daljinu. Stav ministarstva je da se prati situacija i da se, ukoliko vanredna situacija potraje, ide na odgađanje ispitnih rokova i nadoknadu po njenom okončanju kako bi proces polaganja ispita bio transparentan i zakonski – ističe ministar Srđan Rajčević.

PODIJELI