Rajilić: Sutra putujemo u Stokholm da podržimo nobelovca

0
439

Članice Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske sutra putuje u Stokholm kako bi pružile podršku piscu Peteru Handkeu na dodjeli Nobelove nagrade za književnost.

 

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić rekla je Srni da članice ovog udruženja nisu dio nikakvog protesta i ili nečijeg scenarija, već putuju dostojanstveno u Stokhlom kako bi predstavile Srpsku i podržale nobelovca.

Rajilićeva je rekla da je podršku Udruženju u realizaciji ove aktivnosti pružila Vlada Republike Srpske i predsjednik Srpske Željka Cvijanović.

Ona navela da će članice Udruženja boraviti u Stokholmu od 8. do 12. decembra na poziv Saveza Srba iz Švedske da prisustvuju dodjeli Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

Prema programu posjete, kaže Rajilićeva, članice Udruženja prisustvovaće na dva važna događaja – akademiji uoči dodjele Nobelove nagrade ispred Kuće grada i koncertu filharmonije.

Ona je dodala da u Stokholm putuju članice Udruženja iz svih krajeva Republike Srpske – Istočnog Sarajeva, Bratunca, Bijeljine, Brčkog i Banjaluke.

Švedska kraljevska akademija dodijelila je Handkeu ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost za uticajan rad koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.

Ova odluka naišla je na kritike dijela javnosti na Zapadu i na Balkanu.

U Stokholmu je planirano održavanje protesta u utorak, 10. decembra, kada bi švedski kralj Karl Gustav trebalo da uruči nagradu austrijskom piscu.

PODIJELI