RAK kaznio RTRS i generalnog direktora zbog nepriključivanja TV K3 Prnjavor na digitalni signal

0
1113

Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/kaznila je Radio-televiziju Republike Srpske /RTRS/ sa 45.000 KM jer nije postupila po nalogu Agencije da Televiziju “K3” iz Prnjavora priključi na digitalno zemaljsko emitovanje.

Novčana kazna od 15.000 KM izrečena je i generalnom direktoru RTRS-a Drašku Milinoviću, kao odgovornom licu, saopšteno je iz RAK-a.

Iz RAK-a preciziraju da je RTRS kažnjen radi kršenja člana 46 Zakona o komunikacijama i člana 143 Pregleda povreda i odgovarajućih kazni koje izriče RAK.

“RTRS nije postupio po nalogu Agencije da priključi Televizije `K3` iz Prnjavora na digitalno zemaljsko emitovanje u multipleksu A u digitalnom području Kozara”, navodi se u saopštenju.

Agencija je, prema odluci Savjeta ministara BiH, ovlaštena za izdavanje saglasnosti za digitalno zemaljsko emitovanje televizijskim stanicama u BiH koje trpe smetnje zbog početka digitalnog emitovanja, poput Televizije “K3”, te je ovlaštena da donošenjem zaključka primijeni izvršne mjere koje se moraju ispoštovati u određenom roku, što RTRS nije učinio.

Tokom postupka, RTRS je osporavao zakonitost odluke Savjeta ministara na osnovu koje je Agencija izdala nalog.

U izjašnjenju, RTRS je isticao ulogu koja je u procesu digitalizacije dodijeljena javnim RTV servisima u pogledu korištenja multipleksa A i multipleksa B tako da je svako priključenje komercijalnih televizija na zahtjev Agencije smatrao osporavanjem prava na njegovu imovinu, odnosno opreme za digitalno emitovanje.

Iz Agencije podsjećaju da, prema članu 4 Pregleda povreda i odgovarajućih kazni koje izriče RAK, svi korisnici dozvola Agencije imaju prava propisana odgovarajućom dozvolom RAK-a i dužni su da se pridržavaju Zakona, svih propisa Agencije i uslova dozvole.

“Nepostupanjem po zahtjevu, RTRS je onemogućio Agenciju da izvršava svoje obaveze u procesu digitalizacije utvrđene odlukom Savjeta ministara koja uključuje prava i obaveze kako Agencije, tako i javnih RTV servisa BiH”, navodi se u saopštenju.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here