Rampa za zapošljavanje u zdravstvu!

0
1674

Javnim zdravstvenim ustanovama i fondovima u RS ograničen je prijem novih radnika, ali i produženje postojećih ugovora o radu za zaposlene na određeno vrijeme, bez prethodnog odobrenja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, uz detaljno obrazloženje.

To stoji u Informaciji o ograničavanju zapošljavanja u javnim zdravstvenim ustanovama i fondovima u RS, koju je danas usvojila Vlada RS.

U slučaju potrebe za radnicima, kako ističu iz Vlade RS, zdravstvena ustanova ili fond podnosi zahtjev resornom ministarstvu za preraspodjelu zaposlenih iz drugih ustanova ili fondova.

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Fond zdravstvenog osiguranja RS neće doznačavati sredstva za plate javnim zdravstvenim ustanovama za nove radnike i za produženje postojećih ugovora o radu za radnike koji su bili u radnom odnosu na određeno vrijeme bez saglasnosti Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS”, navode iz Vlade RS.

Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, pozdravlja odluku Vlade RS kojom je ograničeno zapošljavanje, mada kaže da ju je trebalo donijeti dosta ranije.

“Dobro je da se već jednom stane u kraj tom nekontrolisanom zapošljavanju. Do sada je najviše zapošljavanja bilo po političkim linijama. Sva ona vrijedna djeca koja nisu imala neku vezu, nisu se mogla zaposliti zato što je naprimano svega i svačega, često bez valjanih kvalifikacija uz pomoć partijskih knjižica”, rekao je Granulić.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS kažu da podržavaju sve aktivnosti Vlade RS, koja ima za cilj da racionalizuje stanje u zdravstvenim ustanovama, uključujući i pitanje kadrovske politike i zapošljavanje.

“Fond je još ranije ukazivao na pojavu da mnoge zdravstvene ustanove imaju veći broj zaposlenih od standarda i normativa u ovoj oblasti i da taj, uslovno rečeno, višak radnika u zdravstvu treba neko i da plati, jer postojeći zdravstveni sistem to ne može da finansira”, navode iz FZO RS.

Inače, Vlada RS je, takođe, obavezala sve javne zdravstvene ustanove u RS da redovno izmiruju tekuće obaveze po osnovu bruto plata i naknada.

“Za neplaćanje tekućih obaveza po osnovu poreza i doprinosa u zdravstvenim ustanovama, odgovornost snose direktori”, kažu iz Vlade RS.

Takođe, kako je saopšteno iz Vlade RS, biće formirani timovi Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, koji će, kada je riječ o javnim zdravstvenim ustanovama i fondovima, kontrolisati tendersku dokumentaciju prije raspisivanja tendera.

Besplatno polaganje stručnog ispita

Vlada RS je, inače, danas donijela i Uredbu o dopuni Uredbe o stručnom ispitu za rad u upravi RS, kojom su bračni supružnik i djeca poginulog ili nestalog borca oslobođeni plaćanja polaganja stručnog ispita za rad u upravi RS.

Takođe, Vlada je donijela Odluku o sprovođenju službenih kontrola i revizije službenih kontrola subjekata u poslovanju s hranom životinjskog porijekla namijenjene za izvoz u zemlje Evropske unije.

Između ostalog, Vlada je usvojila i Informaciju o realizaciji Programa suzbijanja infektivne anemije kopitara u RS u 2014, kao i Informaciju o realizaciji Strategije suzbijanja i iskorjenjivanja bruceloze u 2014.

Nezavisne novine

PODIJELI