RARITETI:KOSIĆI DOBILI I SEDMOG POTOMKA

0
1192

 

Proteklog vikenda Branka Kosić iz prnjavorskog sela Prosjek rodila je sinčića Jovana.Trudnoća i porod protekli su bez problema,pa srećna majka očekuje  da će ovih dana napustiti porodilište i stići u porodični „vrtić“,u kome je još šestoro djece.

PANORAMA 15 FEBRUARA ZLATKO I DJORDJE FOTO B RADULOVIC

Supružnici Kosić,Zlatko  (na slici sa sinom Đorđem) i Branka (na slici sa sedmom  bebom) ,imaju 18.ogodišnju Slađanu,godinu dana mlađu Jelenu,Bogdanu koja ima 13, Jovana 9,Đorđe  7,Nikolina  4 i po godine i Jovan od čijeg rođenja je proteklo dva dana.

-Djeca su mi dobra i poslušna,školarci su takođe uspješni,pa smo mi jedna zaista srećna porodica.Zahvalan sam Bogu i svecima,pa onda mojoj supruzi Branki,jer su mi darovali sedmoro djece,sedmoro dragulja,koji su moje najveće bogatstvo. Oni su složni,napredni,jedinstveni,baš kao jato ptica.Pitaju me poznanici i rodbina,hoće li biti još djece,a ja im odgovaram:sve je u božijim rukama,kaže Zlatko.

Kosići žive skromno u porodičnoj kući,koju glava porodice,Zlatko,još dograđuje i oprema.Ipak,ima mjesta za sve.Supruga Branka je rodom iz Grabik Ilove,iz porodice Sančanin.Nije zaposlena,a jedino primanje za djecu je dodatak koji je 105 maraka za svu djecu.

Supružnici su jedinstveni da društvena zajednica ne vodi u praksi brigu o višečlanim porodicama,a da se o natalitetu  izjašnjava samo deklarativno,bez nekih većih ulaganja,odnosno pomoći koja bi posticala porodice da planiraju više djece.

Zlatko Kosić je jedno od desetoro djece svojih roditelja,a neće biti neobično,kaže,ukoliko ,sa svojom Brankom,takođe stignu do dvocifrenog broja .

Prošle godine u prnjavorskom porodilištu rođeno je 159 beba,što je jedna od najsiromašnijih poslijeratnih godina.(prnjavorlive.info)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here