Rasada povrća iz Grabik Ilove spremna za presađivanje u plastenicima

0
276

Već osam godina Duško Milić iz Grabik Ilove kod Prnjavora bavi se plasteničkom proizvodnjom rasada. Na oko 450 kvadrata raspoređenih u pet plastenika uzgaja oko 20.000 sadnica namijenjenih za prodaju.

Duško Milić iz Grabik Ilove kod Prnjavora osmu godinu se bavi proizvodnjom rasada ali i gotovih proizvoda za prodaju. Najviše se kaže uzgaja ono što se najviše traži a to su paradajz i paprika.

Milić kaže da najzahtjevniji dio posla kreće upravo od 1. februara kada kreće sama sadnja sjemena za proizvodnju rasada.

Dušku u ovom poslu najviše pomaže sestra i komšinica ali i druge komšije po potrebi a najviše kada se radi pikiranje. Posla ima svakodnevno kaže Duško.

Dodaje da je potražnja iz godine u godinu sve veća a izrazito velika potražnja je bila u protekle dvije godine u vrijeme pan demije korona virusa i u vrijeme kada je zbog epidemioloških mjera jedan period bio zabranjen rad na pijacama.

Iz razloga povećane potražnje ove godine je zasijao oko 5.000 sadnica više pa se brojka sadnica kreće oko 20.000.

Kupaca ima sa svih strana a najviše ih je iz Prnjavora i okolnih sela.

Od 1. aprila uglavnom kreće i prodaja rasada kao i njegovo presađivanje u plastenicima.

Osima paradajza i paprike Milić proizvodi i druge vrste rasada ali kako ističe u manjim količinima jer je njihova potražnj znatno manja u odnosu na dominantne vrste povrća.

TV K3

PODIJELI