RASKOŠ I POŠTOVANJE NARODNIH OBIČAJA KROZ IGRU: Održan 43. Ukrajinski bal u Prnjavoru

0
284
ПРЊАВОР, 12. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У Прњавору је по 43. пут одржана украјинска забава, чији је домаћин било украјинско Културно–умјетничко друштво /КУД/ "Тарас Шевченко".

Načelnik opštine Darko Tomaš, koji je prisustvovao ukrajinskoj zabavi, poručio je da je ponosan na multietičnost lokalne zajednice.

– Prnjavor je pozitivan primjer suživota različitih naroda i svega što je dobro, ambijent međusobnog uvažavanja i tolerancije – rekao je Tomaš.

Predsjednik KUD-a Ivica Kulena napomenuo je da ukrajinska zabava u Prnjavoru ima višedecenijsku tradiciju i održava se pred sam početak uskršnjeg posta.

– Posebno nas raduje što mnogi naši sunarodnici iz drugih država dolaze na ovo druženje na kojem promovišemo ukrajinsku kulturu, običaje i tradiciju – rekao je Kulena.

On kaže da su se nakon stagnacije KUD-a tokom proteklih desetak godina stari članovi angažovali na obnovi i intenziviranju rada, a posebno na okupanju mladih.

– Nekada smo u folkornim sekcijama imali i po stotinjak članova, održavali koncerte, putovali, sada pokušavamo da zainteresujemo mlade da nam se pridruže, da omasovimo društvo i vratimo se na nivo koji smo imali ranije – pojasnio je Kulena.

Zamjenik predsjednika KUD „Taras Ševčenko“ Izidor Blotni rekao je da je u tradiciji Ukrajinaca da su raspoloženi, veseli, da cijene jedni druge, poštuju ostale narode i narodnosti sa kojima žive.

– Na našu zabavu došli su gosti sa svih strana, ima ih i iz Kanade, Austrije, Njemačke, Švajcarske, svi su dali veliki doprinos u kupovini opreme za naše društvo – rekao je Blotni.

Ukrajinci se u Prnjavoru svojom brojnošću izdvajaju kao vodeća manjinska nacionalna zajednica, a opština koja zbog suživota 12 različitih nacija nosi epitet „Mala Evropa“ uvijek je isticala da je stanovištvo jedan od njenih najvažnijih resursa.

PODIJELI