RASPUŠTAJU SE KARANTINI U SRPSKOJ Republički štab donio novi Zaključak o sprovođenju mjera

0
478

U Republici Srpskoj će od 1. jula prestati sa radom republički objekati za izolaciju karantinskog tipa, pa će lica sa blažim simptomima biti upućivana u kućnu izolaciju, a ona sa srednjim i teškim na bolničko liječenje, zaključak je Republičkog štaba za vanredne situacije.

U skladu sa ovom odlukom ukidaju se karantini na staroj pulmologiji u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci i Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu, te domovima učenika u Bijeljini, Trebinju i Doboju.

Republički štab zadužio je koordinatore za zdravstvena pitanja u navedenim objektima da do 1. jula obave pregled lica koja se nalaze u izolaciji u navedenim objektima.

HES službe nadležnih domova zdravlja zadužene su da od sutra lica sa testom pozitivnim na virus korona koja su bez simptoma i sa blažim simptomima upućuju u kućnu izolaciju, a lica sa srednje teškim i teškim simptomima upućuju na bolničko liječenje, navodi se u saopštenju Republičkog štaba za vanredne situacije.

HES službe domova zdravlja zadužene su da u saradnji sa lokalnim kriznim štabovima obezbijede izolaciju za lica zaražena virusom korna ako nemaju uslove za obavljanje kućne izolacije prema preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Republički štab za vanredne situacije je saglasan da se nabavi 25.000 testova za RT-PCR aparat za dokazivanje virusa korona, za potrebe zdravstvenih i drugih ustanova u Republici Srpskoj.

Za realizaciju ovog zaključka se zadužuje se Institut za javno zdravstvo Republike Srpske koji će o realizaciji obavijestiti Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.
Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak o donaciji direktnih antigenskih testova za dokazivanje virusa korona javnim bolničkim ustanovama.

Prihvaćena je informacija o potrebi donacije direktnih antigenskih testova za dokazivanje korona virusa javnim zdravstvenim ustanovama.

Republički štab za vanredne situacije odobrava donaciju direktnih antigenskih testova za prevenciju, suzbijanje i otklanjanje pandemije virusa korona.

Donesen je zaključak o izmjeni zaključka o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj.

Izmjenom ovog zaključka, do 6. jula zabranjuju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista, osim za sljedeće sportove bez prisustva publike: atletika, biciklizam, bodibilding, vazduhoplovstvo, kajak, kanu i rafting, stoni tenis, streljaštvo, tenis, auto-moto sport, gimnastika, planinarstvo, badminton, veslanje, sportovi podvodnih aktivnosti, sportski ribolov, konjički sport, streličarstvo, golf, dizanje tegova, jedrenje i triatlon.

Svi dosadašnji zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije dostupni su na portalu Vlade Republike Srpske, kao i na stranici “Korona virus u Srpskoj”.

/Srna/

PODIJELI