Rat svekrva i snaha – kako ga izbjeći?

0
2579

Jedan od najčešćih uzročnika stresa žena u braku je upravo odnos sa svekrvom. Mame samo žele najbolje za svoje sinove, i ponekad im je jednostavno teško da brigu o svom dječaku prepuste drugoj ženi

Koliko žena znate koje mogu da se pohvale odličnim odnosom sa svojom svekrvom? Čak i najtolerantnije među nama ponekad ne mogu da izbjegnu sukob ili odmjeravanje moći i uticaja sa ženom koja je, prije braka, bila vjerovatno najdominantnija žena u životu našeg muškarca. Ne pominju se bez razloga svekrve i snaje kao najčešće zaraćene strane u porodici. Štaviše, jedan od najčešćih uzročnika stresa žena u braku je upravo odnos sa svekrvom.

Koliko god to bio specifičan i komplikovan odnos, ne dozvolite da porodičnu sreću i mir narušava nestabilan i neuređen odnos sa muževljevom majkom. Kakva god da je priroda sukoba sa svekrvom, pokušajte da je razumete i prevaziđete neslaganje uz pomoć jedne od ovih taktika:

1. Zamislite sebe u njenoj poziciji

U najozbiljnijem sukobu, sjetite se da je i vaša svekrva proživjela izazovni period odrastanja djeteta, vašeg supruga, baš kao što ga vi sada prolazite. Kako djeca rastu vidjećete da ćete i vi teško shvatiti da postoji osoba dovoljno dobra za vaše dijete. Mame samo žele najbolje za svoje sinove, i ponekad im je jednostavno teško da brigu o svom dječaku prepuste drugoj ženi.

2. Zanemarite nervirajuće komentare

Jedan od ključnih faktora u uspostavljanju i održavanju zdravog odnosa sa svekrvom je da ponekad prosto zanemarite opaske i komentare koji vas nerviraju. Verovatno će biti dosta situacija kada vaša svekrva ne želi da vas povrijedi, jednostavno vam se mišljenja i iskustva razlikuju, na kraju krajeva, 20 ili više godina je sasvim dovoljno da se stil i životne navike ljudi promijene, pa nešto što je bilo nezamislivo u njeno vrijeme postane sasvim normalno kada njena snaja postane majka. Neke od stvari oko kojih se vaša mišljenja razlikuju jednostavno nisu vrijedna prepirke.

3. Budite odlučni kod stvari koje su vam zaista važne

Kao što je važno da zanemarite sitnice i nevažne rasprave, jednako je važno da vaš stav vezan za važna pitanja u roditeljstvu bude jasan i nepromjenljiv. Budite odlučni i postavite jasne granice roditeljskog autoriteta i limite do kojih može da ide bakina dobra volja i miješanje. Ako odredite granice i fokusirate se na ono što zaista jeste važno, lakše ćete pustiti sitnice i prestati da se nervirate zbog njih.

Čarobni štapić koji čini da vaš odnos sa svekrvom bude idealan zaista ne postoji, ali oslonite se zato na svoje vještine i sjetite se da bez te žene, koja vas ponekad nervira i nastoji da utiče na vaš život, vaš partner ne bi bio osoba sa kojom ste odlučili da provedete život. Što znači da, čak i ako vam se ne dopadaju njene krofne za koje njen sin misli da su najbolje na svijetu, postoji nešto što je definitivno uradila odlično.(B92)

PODIJELI