Ratari pred Vladom: USORAC – Više para ili protesti

0
1218

I poljoprivrednicima u Srpskoj je prekipjelo. I oni će u proteste ako ih premijerka ne primi na konsultacije o budžetu i ekonomskoj politici za sljedeću godinu. Traže 97 miliona maraka za poljoprivredu u 2017. i isplatu polovine dugovanja od 45 miliona za ovu godinu i to do kraja decembra.

vlcsnap-2016-12-16-19h05m55s188

“Mi ćemo o konkretnim stavrima u slučaju poziva, a mi ga očekujemo i ovog puta javno upućujemo poziv premijerki za konsultacije. Mi ćemo to iznijeti kod njih, ne želimo u javnosti da spekulišemo. Onaj osnovni zahtjev naš je šest odsto budžeta za agrar za 2017″, rekao je predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković.

“Ono što nas posebno iritira to su izjave ministra SAvanovića da nema para da mi možemo protestovati ali para nema. On kaže da za nas para nema, za njih ima para. a mi kažemo da bude para za nas, a ne za njih. jer ako ima njima za avione i auta 30 miliona, onda ima i za nas 97 za poljoprivredu. Ministri moraju da znaju da su radi naroda, a ne da je narod radi njih. Zahtjevi naših proizvođača su protesti”, rekao je predsjednik Udruženja mljekara RS Vladimir Usorac.

Poljoprivrednici su danas složno odbili da razgovaraju sa ministrom poljoprivrede Stevom Mirjanićem o agrarnoj politici Republike Srpske i izmjenama pravila za dodjelu podsticaja u 2017. Kažu niko ih još ni za budžet nije pitao. Ministar im je poručio da izbjegavanje razgovora nije dobro rješenje i da uvijek treba ukrstiti mišljenja, pa i o temama o kojima nema saglasnosti.

“Na konsultacije su pozvana sva republička udruženja poljoprivrednih proizvođača i predstavnici Privredne komore Republike Srpske i Zadružnog saveza Republike Srpske, kojima su prezentovane ključni elementi agrarne politike za 2017.godinu.

Nakon toga uslijedila je rasprava iz koje je proistekao značajan broj korisnih sugestija u vezi Pravilnika o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela za 2017.godinu, o kojem će narednih dana ponovo biti konsultovana sva udruženja”, saopšteno je iz Vlade RS.

Iz kabineta premijerke poručuju da će poljoprivrednici uskoro dobiti poziv za konsultacije. Ratari odgovaraju- nadamo se da ćemo za pregovarački prije naše Skupštine 23. decembra. Na njoj bi trebalo da prelome idu li u proteste ili ne.

atvbl.com

PODIJELI