Razdvaja ih granica, ali ih klackalica spaja: Ideja američkog profesora će vas oduševit

0
425

Tri klackalice su postavljene na graničnoj ogradi koja razdvaja Sunland Park u Novom Meksiku i Siudad Juarez u Meksiku.

Klackalice koje je arhitetkta Ronald Rael postavio na američko-meksičkoj granici oduševile su gotovo čitav svijet, naročito one koji su protiv ideje lidera SAD-a Donalda Trampa o izgradnji zida duž cijele granice od 2.000 kilometara.

Rael je postavio tri klackalice na graničnoj ogradi koja razdvaja Sunland Park u Novom Meksiku, saveznoj državi u jugozapadnom SAD i Siudad Juarez u Meksiku.

Fotografije i videosnimci mališana koji uživaju u klackanju i s jedne i s druge strane brzo su se proširili društvenim mrežama.

Profesor Rael inače predaje arhitekturu na Univerzitetu u Kaliforniji i na Berkliju, prenosi Klix.ba.

Prilikom izrade ovog projekta pomogla mu je Virdžinia San Fratell, profesorka dizajna u San Hozeu.

– Zid je postao temelj odnosa između SAD i Meksika, a odrasli i djeca značajno su povezani s obje strane. Stvari koje se dešavaju na jednoj strani, imaju direktnu posljedicu na drugoj strani – napisao je Rael na Instagramu. On dodaje kako je ovaj projekat jedan od najnevjerovatnijih u njegovoj karijeri, posebno jer spaja ljude.

Mnogi su njegovo djelo opisali kao “podsjetnik da smo svi povezani”. Izgradnja zida koji bi trebalo da spriječi krijumčarenje droge preko granice s Meksikom izborno je obećanje Donalda Trampa.

PODIJELI