Razgovor s povodom – Danas je Dan osoba sa Daunovim sindromom

0
277

Prvo što trebate da znate jeste da Daunov sindrom nije bolest. Ljudi sa Daunovim sindromom ne traže lijek, već žele da budu prihvaćeni i pravo da budu kao ostali.

Povodom Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom koji se obilježava danas ugostili smo dvadesetogodišnjeg mladića sa Daunovim sindromom Admira Adu Ćurana i asistenta u Dnevnom centru ”Neven”, Boška Bijelonića. Emisiju emitujemo danas od 10 časova na 99,10 Fm, kao i na internetu, klikom na ovaj link: http://prnjavorlive.info/popup/ .

Povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom, danas će u Prnjavoru biti organizovan defile kroz glavnu ulicu u našoj opštini.

– Prošle godine prvi put smo obilježavanje ovog datuma podigli na viši nivo i to na taj način što smo pozvali sve kolektive javnih ustanova u lokalnoj zajednici kao i sugrađane da zajedno sa nama ”preplave” društvene mreže fotografijama rasparenih šarenih čarapa i to pod heštegom #21MartUPrnjavoru kako bismo i korisnicima iz komšijskih opština, gradova i država pokazali jedinstvenost u obilježavanju ovog datuma – naveo je asistent Dnevnog centra „Neven“, Boško Bijelonić.

Naglašava da je ove godine u planu da, pored aktivnosti na društvenim mrežama pod heštegom #21MartUPrnjavoru2019, organizuju i defile kroz glavnu prnjavorsku ulicu koja će ovom prilikom biti i zatvorena za saobraćaj.

– Svi korisnici Dnevnog centra ”Neven” će sa drugarima iz prnjavorske gimnazije, čija je ovo ideja i bila, kao i ostalim sugrađanima napraviti šareni defile kroz grad kako bismo javno ukazali na značajnost ovog datuma – navodi Bijelonić.

Dodaje da je lokalna vlast zadovoljna što se ovakve manifestacije održavaju u Prnjavoru, te je i sam načelnik odlučio da će da se pridruži ”šarenom defileu”.

Dan osoba sa Daunovim sindromom je prvi put obilježen 2006. godine u Singapuru. Simbol ovog dana jesu rasparene čarape, jer se vjerovalo da osobe sa Daunovim sindromom ne znaju upariti čarape, što je netačno, ali je ostao simpatičan simbol ove akcije.

(prnjavorlive.info)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here