Razgovor s povodom, Načelnik Tomaš o investicijama, poslovnoj zoni, sanaciji škola…

0
1081

U tekstu donosimo dio razgovora sa načelnikom opštine Darkom Tomašom iz emisije “Razgovor s povodom”. Urednik emisije Marijan Popadić

Infrastruktura

„Budžet opštine Prnjavor u 2018. godini razvojnog je karaktera, svakako su planirane značajne investicije, i moram napomenuti da i ove godine očekujem podršku Vlade RS i viših nioa vlasti, kao i prethodne godine, u njihovoj realizaciji“ istakao je Tomaš i dodao da će ova godina biti jedna od najuspješnih što se tiče infrastrukturnih projekata u Prnjavoru.

 • Izuzetno sam zadovoljan poslom koji je urađen prošle godine, a evo i sami smo svjedoci da je i u ovoj godini u toku realizacija krupnih projekata, a njihovim završetkom naš grad dobiće jednu sasvim drugačiju sliku i izgled. U planu je i da se u svim Mjesnim zajednica uradi bar jedan infrastrukturni projekat.
 • Što se tiče samog grada Prnjavora, napomenuću da smo određene krupne infrastrukturne projekte kandidovali kod Međunarodnih organizacija, uspjeli ispuniti sve postavljene kriterijume i dobiti određena novčana sredstva. Planirali smo da rekonstruišemo ulicu od Auto-moto društva do Jošika, pored pijace, a procjena vrijednosti za ovaj projekat je blizu milion maraka. Mi smo  MEG projektom takođe uspjeli obezbijediti 225.000 KM i u toku su konkursne procedure za izbor izvođača radova.
 • Ono što je važno za rekonstrukciju pove ulice jeste da će se rješavati i problem kanalizacije, a na sličan način smo prošle godine sanirali i ulicu na Trgu Srpskih boraca, gdje se ranijih godina na tom dijelu skupljala voda. Dakle prvo rješavamo niže zone grada na ovaj način i u tom pravcu ćemo i dalje nastaviti.
 • Planirana je da se sanira i ulica pored Grdskog groblja, gdje će biti riješeno i pitanje odvodnje, sama ulica, trotoari, rasvjeta , parking mjesta a trenutno radimo na rješenju dokumentacije na izgradnji kružnog toka na Vijaci i ukoliko u narednih mjesec dana mi ispred opštine uspijemo da riješimo imovinsko pravne odnose, sigurno da će i taj projekat biti realizovan u ovoj godini.Jedan od najvažnijih projekata je svakako kružni tok na samom ulazu u grad i moja zahvalnost ide svima onima koji mi daju podršku.

Poslovna zona

Na protekloj sjednici SO Prnjavor donesena je odluka o prodaji određenih parcela u poslovnoj zoni, a u toku je raspisivanje javnog poziva za licitaciju za parcele, a načelnik Tomaš očekuje da će u narednih mjesec dana biti poznata imena investitora koji će prvi ulagati u ovoj poslovnoj zoni.

 • Moram napomenuti da su privrednici opštine Prnjavor najzaslužniji za ekonomski razvoj naše opštine, treba napomenuti da naši privrednici ostvare ukupan godišnji prihod u iznosu preko 660 miliona, od čega oko 200 milona čini izvoz i to su zaista inponzantne cifre, jer samo dva ili tri grada u RS ostvaruju bolje rezultate i dodao bih tome još da prnjavorski privrednici ostvaruju suficit sa inostranstvom te da je on veći od 70 miliona. Ako znamo da cijela BiH ostvaruje ogroman deficit, onda lokalne zajednice kao što je naša treba više da se cijeni. Zbog ovih rezultata našim privrednicima treba dati podršku i takva naša politika i jeste dovela do toga da prvi investitori u poslovnoj zoni budu investitori koji već rade u Prnjavoru, jer njima najviše vjerujemo.

Podrška Vlade RS i drugih institucija

 • U 2017. Što se tiče infrastrukturnih projekata u Prnjavoru je urađeno mnogo še nego što je planirano. Vlada RS je finasirala izgradnju pješačkih staza u samom centru grada , JP Putevi RS finasira gradnju kružnog toka, a finansirali su i sanaciju ulice Savka Jenjića i Vlade Vinčića.  JP Autoputevi izvršilo je sanaciju dva putna pravca u MZ Štrpci, zatim putni pravac prema Vijačanima, Drenovi, a najveći projekat je izgradnja Autoputa, i očekujem da će se i ovaj projekat završiti u ovoj godini i da će pristupni i svi korišćeni putevi bitri sanirani kao i prošle godine.

Uređenje korita rijeka

 • Uređenje korita rijeka Lišnja, Vijaka i dijelom Ukrine takođe je jedan od većih projekata koji su planirani u ovoj godine. Sredstva za ove namjene postoje i obezbijeđena su od strane Republike, u iznosu oko 2 miliona i 400 hiljada. Ali na par lokacija imamo problema sa neriješenim imovinsko pravnim odnosima. Moje uvjerenje je da ćemo uskoro riješiti i taj problem i da krenemo u regulaciju korita. Više od polovone rijeke Lišnja se rješava uz izgradnju autoputa i u ulici Živojina Preradovića smo imali problem sa imovinsko -pravnim odnosima, ali na tragu smo da se i taj dio privrede kraju.

Kružni tok na Vijaci

 • Ovaj projekat će takođe biti finansiran od strane JP „Putevi RS“. Procjena projektanta je bila da on vrijedi 350.000 KM iako smo mi dobili izvođača koji je posao obavio za 266.000 KM. To nam može poslužiti kao najbolje poređenje sa vrijednosti projekta kružnog toka na Vijaci je 890.000 KM. Što dovoljno govori o tome kako će on izgledati. Ovim projektom biće smanjen i broj saobraćajnih nesreća.

Rasvjeta

 • U proteklom periodu potpisan je i projekat za izgradnju rasvejete u Ulici Veljka Milankovića i Cvjetka Popovića. Prošle godine led rasvjeta je urađena na gradskom tgu i Svetosavskoj ulici, a na izgrađenom kružnom toku urađena je takođe led rasvjeta.

Mjesne zajednice

 • Smatrali smo važnim da se pažnja posveti izgradnji školske infrastrukture, naročito tamo gdje je to bilo najprioritetnije. Prioritete smo dobili od strane ljudi koji čine Savjet MZ, i uvjeren sam da ćemo na kraju mandata moći biti zadovoljni urađenim poslom jer smo na dobrom putu. Problem mjesnih zajednica je uredno snabdijavanje strujom, vodosnabdijevanje i naravno putna infrastruktura

 

 • Sanacija školskih objekata

Kada govorimo o školama, napomenuću da je prošle godine sanirana odnosno rekonstruisana škola „Nikola Tesla“ u Prnjavoru, a sredstva je u vrijednosti oko 700.000 KM obezbijedila Vlada RS. Donacija Vlade Srbije u vrijednosti od 100.000 KM iskorištena je za sanaciju osnovne škole Meša Selimović u Naseobini Lišnja, potpisani su ugovori za ovu školu i kompletna vrijednost investicije će biti oko 160.000, što znači da će opština morati obezbijediti dodatnih 60.000 KM. Takođe važno je napomenuti kada pričamo o školama da je u Potočanima u toku proširenje škole „Miloš Crnjanski“, Vlada RS je za ovu namjenu izdvojila 76.000 KM,ali ukupna vrijednost radova je oko 150.000 KM, tako da će razliku finansijskih sredstava obezbijediti opština. Napomenuću da učenici nisu nikada u ovoj školi imali mokri čvor u sastavu škole nego je bio neuslovan objekat pored škole. Biće riješen i problem grijanja i kotolovnice, tako da smo ovom problemu prišli sistemski.

Emisija “Razgovor s povodom” dostupna je na našem Youtube kanalu, M.Popadić

 

 

 

PODIJELI