Registracija vozila skuplja i do 300 maraka

0
1597

Mnogi vozači u Republici Srpskoj koji su ovih dana krenuli da registruju svoje četvorotočkaše uhvatili su se za glavu, jer je registracija vozila poskupjela u prosjeku za 90 maraka.

Naime, stupanjem na snagu Zakona o izmjenama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, a koji je nedavno usvojen i od čega će se puniti Fond solidarnosti Republike Srpske, porez se u zavisnosti od zapremine motora povećao od 15 do 300 maraka.

S obzirom na to da je plaćanje ovog poreza obavezno u sklopu registracije auta, i troškovi registracije automatski su povećani.
Najgore su prošli vlasnici automobila čija zapremina motora prelazi 3.000 kubnih centimetara ili, kako vozači kažu, „kubika“, s obzirom na to da će im registracija biti skuplja za 300 maraka, dok će oni vozači čiji su automobili do ili ispod 1.150 kubika troškove registracije platiti 15 maraka više.

Za ostalih pet kategorija vozila raspoređenih, takođe, po kubikaži porez će biti viši od 20 do 250 maraka.
Po ovom zakonu porez će svake godine biti manji za pet odsto, s tim da umanjenje ne može preći 50 odsto od propisane visine poreza.

Milenko Jaćimović, predsjednik banjalučkog Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja, smatra da je ovo ogroman udar kako na vozače tako i na manje privrednike čiji je posao vezan za automobile.

„Vozači su nam se obraćali i s terena imamo informaciju da mnogi odustaju i vraćaju tablice kad istekne registracija“, rekao je Jaćimović.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da će neki vozači iz Srpske prepisati vozilo na nekog iz Federacije BiH, kako bi ono tamo bilo registrovano, jer je jeftinije i isplativije.

„Pogotovo mislim na vozila preko 3.000 kubika, jer cijena registracije u Srpskoj je ogromna i zabrinjavajuća“, kazao je Jaćimović.

Kako je rekao, u Banjaluci je i prije povećanja poreza na parkinzima uočen sve veći broj automobila bez registarskih tablica, što je jasan znak da je u ovoj oblasti sve teža situacija.
Možda su najgore zbog povećanja poreza prošli vlasnici starih automobila u Srpskoj s obzirom na to da im je cijena registracije prešla cijenu vrijednosti samog vozila, pa su u dilemi da li se i koliko isplati i dalje registrovati.

„Svoju zastavu 101 iz 1989, kojoj registracija ističe u novembru, cijenim 300 maraka, a registracija će biti skuplja od toga tako da je više neću ni registrovati“, istakao je Milenko Š., penzioner iz Prijedora.

Ono što, takođe, treba istaći je da je izmjenom zakona došlo do smanjenja poreza na motocikle, što će sigurno obradovati sve ljubitelje dvotočkaša, jer je za one najbučnije motocikle preko 1.100 kubika porez manji za čak 400 maraka.

U Pokretu potrošača Republike Srpske kažu kako automobil nije luksuz već potreba, pa je novo poskupljenje dodatni teret za ionako skromne kućne budžete.

„Svaka porodica u Srpskoj ima najmanje jedno vozilo koje je nužno za servisiranje, odlaženje na posao i slično, tako da je to novi namet koji značajno opterećuje pogotovo one vozače s manjim primanjima“, kazao je Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS. /atvbl.com/

Visina poreza za automobile

Kubikaža                                                 stari iznos                   novi iznos
do 1.150 ccm                                         30 KM                                45 KM
preko 1.150 do 1.300 ccm                      40 KM                                60 KM
preko 1.300 do 1.600 ccm                      50 KM                                70 KM
preko 1.600 do 2.000 ccm                      75 KM                               100 KM
preko 2.000 do 2.500 ccm                    200 KM                               250 KM
preko 2.500 do 3.000 ccm                    650 KM                               900 KM
preko 3.000 ccm                               1.000 KM                              1.300 KM

PODIJELI