Registrovali vozila na osnovu falsifikovanih uplatnica

0
1404

Tri muškarca iz Prnjavora uhapšena su zbog sumnje da su falsifikovanjem isprava, pronevjerom i zloupotrebom službenog položaja prilikom registracije vozila oštetili budžet Republike Srpske za 18.300 KM.

U akciji kodnog naziva “Virman” uhapšena su lica čiji su inicijali D.V. /54/, D.S. /48/ i S.P. /38/.

Portparol banjalučkog Centra Marija Markanović rekla je Srni da se D.V. sumnjiči da je izvršio krivična djela falsifikovanje isprave i zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, D.S. za falsifikovanje isprave, dok je S.P. osumnjičen za pronevjeru.

Ona je navela da se D.V. sumnjiči da je tokom 2015. godine, obavljajući poslove stručnog saradnika za poslove registracije vozila u Policijskoj stanici Prnjavor, suprotno odredbama pozitivnih zakonskih propisa, registrovao vozila na osnovu falsifikovanih uplatnica po kojima su uplaćene sve potrebne obaveze.

Daljim provjerama u Poreskoj upravi Republike Srpske utvrđeno je da je izvršeno umanjenje obaveznih prihoda koji se plaćaju pri registraciji motornih i priključnih vozila, kao i da je osumnjičeni falsifikovao više uplatnica koje je priložio uz zahtjeve za registraciju.

D.S. je osumnjičen da je tokom 2015. godine Policijskoj stanici Prnjavor podnio više zahtjeva za registraciju vozila, uz koje je priložio falsifikovane uplatnice.

S.P. je osumnjičen da je tokom 2015. godine, u svojstvu direktora jednog preduzeća iz Prnjavora i zastupnika auto-osiguranja, pri registraciji vozila izvršio umanjenje javnih prihoda koja se plaćaju pri registraciji vozila, čime je protivpravno prisvojio 18.300 KM.

Za ovaj iznos je pričinjena šteta budžetu Republike Srpske.

Ova lica su nakon završene kriminalističke obrade, uz saglasnost dežurnog okružnog tužioca puštena na slobodu, a kompletirani izvještaj dostavljen je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka na dalje postupanje.

“D.V. će u skladu sa Zakonom o državnim službenicima do okončanja postupka biti privremeno udaljen sa poslova koje je obavljao u Policijskoj stanici Prnjavor”, rekla je Markanovićeva.

Akciju “Virman” juče su sproveli pripadnici Policijske stanice Prnjavor, Sektora kriminalističke policije CJB Banjaluka i Uprave kriminalističke policije MUP-a Srpske, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

SRNA

PODIJELI