Reisu-l-ulema posjetio Prnjavor: Zadovoljan sam onim što sam čuo

0
410

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović juče je sa banjalučkim muftijom Nusret-ef. Abdibegovićem posjetio Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Prnjavor, gdje se u nizu susreta sa imamima, načelnikom Prnjavora i udruženjima Bošnjaka koja djeluju na ovom području informisao o opštem stanju Bošnjaka.

“Mogu da kažem da sam zadovoljan sa onim šta sam čuo od naših ljudi”, rekao je reisu-l-ulema nakon razgovora sa imamima o stanju u Islamskoj zajednici u Prnjavoru, njihovim svakodnevnim poslovima, stanju u džematima, vjerskoj pouci i vjeronauci u školama.

Razgovarao je i sa članovima izvršnog odbora Medžlisa, za koje je rekao da su to “džematlije koje su u službi IZ.”

“Ovo je jedna vitalna zajednica, koja nije velika brojem, ali na neki način uspijeva odgovoriti na sve zadaće koje pred IZ stoje kao takvom. Naši džemati su aktivni, dobro su organizirani. Danas su mi kazali da je Islamska zajednica i MIZ ovom narodu ovdje sve što imaju i da je to adresa na koju je naš narod upućen”, kazao je reisu-l-ulema.

Izrazio je zadovoljstvo dobrom opštom atmosferom u ovoj opštini.

“Također mi je drago što sam čuo da nemaju onih problema koje u istočnom dijelu naše zemlje vrlo često čujemo i vidimo. To me jako raduje”, ističe reisu-l-ulema Kavazović.

Nakon susreta sa udruženjima Bošnjaka koja djeluju na području opštine Prnjavor posebnu pažnju reisu-l-uleme je privuklo Kulturno umjetničko društvo (KUD) „Hafiz Osman Ćejvan“, za koje je kazao da “okuplja našu djecu, odgaja ih da budu privrženi našoj bošnjačkoj kulturi i tradiciji.”

Reisu-l-ulema smatra da Rijaset treba pomoći razvoju takvih organizacija te je sa muftijom Abdibegovićem obećao dati svoj doprinos.

Na kraju posjete Prnjavoru reisu-l-ulema se susreo i sa načelnikom opštine Prnjavor Darkom Tomašem.

“Mogu kazati da sam zaista obradovan da ova sredina ima takvog načelnika koji je pri ruci Islamskoj zajednici ovdje. Čovjek koji pomiruje, ako tako mogu kazati, razlike koje su ponekad prenapuhane između naših naroda. Ova sredina je posebna zato što ima 13 nacionalnih manjina, a to samo govori da je ova sredina navikla na tu razliku u kulturama, tradicijama, narodnostima i da je bogata u tom smislu. Zamolio sam ga da to iskustvo koje Prnjavor ima širi dalje Bosnom i Hercegovinom. Te pozitivne priče su nam jako potrebne, pogotovo u ovim vremenima kada je i pandemija nekako ljude još više udaljila – rekao je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

/Radio Sarajevo/

Foto: Aleksandar Bato Atić

PODIJELI