Rekorder: Vozač iz Trebinja za prekršaje duguje 63 hiljade KM

0
275

Vozači u BiH po osnovu neplaćenih saobraćajnih prekršaja duguju više od 60 miliona KM, a najveći dužnik je iz Trebinja sa 62.990 KM duga, podaci su Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/ BiH.

Ova dugovanja 186.280 vozača odnose se na prekršaje počinjene od 2007. godine do danas.

Dug vozača u Federaciji BiH /FBiH/ iznosi 36.900.000, u Republici Srpskoj 21.034.000 KM, a u Brčko distriktu 2.610.000 KM, piše sarajevsko “Oslobođenje”.

Nakon dužnika iz Trebinja, slijedi dužnik iz sarajevske opštine Stari Grad koji nije platio kazne u ukupnom iznosu od 58.750 KM i dvojica Brčaka sa dugovima od 51.993, odnosno 50.778 KM.

Najviše dugovanja odnosi se na prekršaje kao što su vožnja bez položenog vozačkog ispita, upravljanje neregistrovanim vozilom, prekoračenje brzine i vožnja u pijanom stanju.

Vozači duguju i za kazne zbog nepridržavanja ograničenja, zabrana ili obaveza izraženih saobraćajnim znakovima.

“Izrečena prekršajna sankcija očigledno nema efekta zato jer nije naplaćena i nema uticaja na počinioca prekršaja”, rekao je direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović, ocijenivši da treba naći način da se na svim nivoima vlasti onemogući ovo što se sada dešava.

Radović je podsjetio da je u Republici Srpskoj prošle godine izmijenjen Zakon o prekršajima pa se tako licu, ukoliko u roku od tri godine ne izmiri dug, kazna pretvara u kaznu zatvora.

On je dodao da u Republici Srpskoj, ukoliko u roku od godinu dana od pravosnažnosti prekršaja kazna ne bude plaćena, nadležno ministarstvo unutrašnjih poslova kaznu prosljeđuje Poreskoj upravi na prinudnu naplatu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here