Reporteri bez granica: U 2018. godine ubijeno 80 novinara, stotine u zatvorima

0
251

Najmanje 80 novinara ubijeno je u svijetu u 2018. godini zbog svojeg posla, objavila je nevladina organizacija Reporteri bez granica.

Više od polovice ubijenih stradalo je u samo pet zemalja: Avganistanu, Siriji, Meksiku, Jemenu i Indiji, navodi se u godišnjem izvještaju o medijskim slobodama u svijetu objavljenom u u Berlinu, prenosi N1.

Prema tim podacima 15 novinara ubijeno je u Avganistanu, 11 u Siriji, devet u Meksiku, osam u Jemenu te šest u Indiji. U izvještaju takođe stoji kako je šest novinara stradalo u Sjedinjenim Državama, od kojih je četvero poginulo u napadu na novinu Capital Gazette u Merilendu.

Reporteri bez granica ističu da je 348 novinara u svijetu u zatvorima, najvećim dijelom u pet zemalja: Kini (60 novinara), Egiptu (38 novinara), Turskoj (33), Iranu (28) i Saudijskoj Arabiji (28).

U posljednjih deset godina, 702 novinara ubijena su u svijetu. Novinari koji prate oružane sukobe u svijetu bili su izloženi najvećem riziku, no isto toliko ih je ubijeno i izvan oružanih sukoba, a u tim slučajevima krivci često znaju da će se izvući nekažnjeno, stoji u izvješću.

Organizacija napominje kako u zemljama poput Kine, Egipta, Irana i Saudijske Arabije stalno smišljaju nove metode ugnjetavanja. Građansko novinarstvo najviše trpi zbog tih metoda koje uključuju kontrolu interneta kako bi se kontrolirali blogeri i novinari koji objavljuju tekstove na internetu ili društvenim mrežama.

U 2018. 60 novinara je bilo oteto u svijetu, šest više nego prošle godine. Ovaj oblik progona uobičajen je za Bliski istok, naglašavaju Reporteri. Osim jednog slučaja, sve otmice dogodile su se u Siriji, Jemenu ili Iraku.

Organizacija je pozvala Ujedinjene narode da uspostave funkciju posebnog izaslanika za zaštitu novinara.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here