Republika Srpska – MUP VIŠE OD DESET HILJADA UČESNIKA U VOŽNJI NIJE KORISTILO POJAS

0
1170

 

 Zbog nepoštovanja zakonske odredbe o obavezi korištenja bezbjednosnih pojaseva za vrijeme vožnje, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske su od 25. januara do 28. februara sankcionisali 10.194 učesnika u saobraćaju, od kojih su 9.528 vozači.
Policijski službenici kontrolisali su ukupno 35.933 vozača, suvozača i putnika u putničkom motornom vozilu u okviru akcije “Pojas i sigurnosne sjedalice za djecu”.

Od ukupno 947 djece, putnika koji su zatečeni u vozilu prilikom kontrola, čak 592 nije bilo prevoženo u skladu sa zakonskim pravilom – da se djeca do pet godina mogu prevoziti samo pravilno vezana u sigurnosnoj sjedalici, a djeca od pet do 12 godina na posebnom podmetaču prilagođenom njegovoj visini koji omogućava upotrebu bezbjednosnog pojasa ili ispravno vezana u sjedalici.

Iz MUP-a je saopšteno da bezbjednosni pojasevi, kao jedan od bitnijih elemenata pasivne zaštite u vozilima, u znatnoj mjeri utiču na smanjenje broja i težine povreda vozača i putnika.

Akcija “Pojas i sigurnosne sjedalice za djecu”, čiji je cilj podizanje nivoa svijesti vozača i drugih putnika u motornom vozilu o potrebi korištenja bezbjednosnih pojaseva prilikom vožnje, kao i pravilnog prevoženja djece, sprovedena je od 25. januara do 28. februara.

Vozači, kao i putnici u vozilima, u prethodnom periodu u velikom broju nisu koristili bezbjednosne pojaseve, te je tokom prošle godine izdato 39.202 prekršajna naloga po osnovu nekorištenja bezbjednosnog pojasa, a 412 prekršajnih naloga zbog nepropisnog prevoženja djece mlađe od pet godina.

Policijski službenici su u prethodnom periodu u zanemarivom broju sankcionisali nekorištenje bezbjednosnih pojaseva putnika na zadnjim sjedištima vozilima, iako je to zakonska obaveza. /kraj/jp/alj

PODIJELI