Republika Srpska uspješna u borbi protiv virusa korona

0
454
Republika Srpska i njen klinički centar uspješni su u borbi protiv virusa korona. Poručio je to premijer Republike Srpske nakon sastanka sa rukovodstvom kliničkog centra. Stav je to i eksperata Svjetske zdravstvene organizacije.

Ipak, poručuje premijer, ogroman je doprinos medicinskih radnika u borbi protiv ovog virusa. Od izuzetnog značaja je, kaže, što u kovid bolnici nije bilo oboljelih zdravstvenih radnika. Sa tim, kaže Radovan Višković, može da se ponosi jedna Republika i klinički centar.

“Što znači da su procedure, zaštitna oprema, što je nauka rekla i preporučila, ovdje ispoštovano i ovdje bilo na raspolaganju, jer su ljudi u protekla dva mjeseca ulazili među te pacijente, boravili među njima, radili među njima i da ni jedan zaraženi i da nije jedan pozitivan slučaj po te zdravstvene radnike nije bio”, kaže Višković.

Poštivani su epidemiološki, terapijski i dijagnostički protokoli u skladu sa praksom u najznačajnijim svjetskim zdravstvenim ustanovama, poručuje prvi čovjek kliničkog centra. Ono što je najvažnije je, kaže, da imamo svu neophodnu medicinsku opremu.

“Ono što je najbitnije da ni jednom pacijentu ovdje nije falio respirator, nije nedostajao bolesnički krevet, nije nedostajalo prisustvo zdravstvenog radnika, sestara, ljekara, lijekova, infuzija, itd., što se dešavalo u zapadnim državama. Naravno mi to ne bi mogli sami, sve smo to uradili zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske”, kaže Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a.

Za nabavku opreme, lijekova i svega onog što je neophodno zdravstvenom sistemu, Vlada je u posljednja dva mjeseca uložila više od 100 miliona KM u ovaj sektor.

PODIJELI