“Res Publica” nastavlja sa kulturnim događajima: Seminar “Kultura Republike Irske u popularnoj kulturi danas” održan u Prnjavoru

0
345

Juče je u centralnoj sali prnjavorskog Doma za kulturu održano predavanje „ Kultura Republike Irske u popularnoj kulturi danas“. Predavanje je organizovao Građanski demokratski savez “Res Publica”. Ovo je još jedan u nizu kulturnih događaja koje ovo udruženje organizuje.

Predsjednik Saveza Nikola Bogićević, rekao je da im je posebna čast što su kao mlada organizacija uspjeli da ugoste ugledne profesore sa više  bosanskohercegovačkih univerziteta.

” Danas su predavanje održala tri predavača koji su govorili na temu “Kultura Republike Irske u popularnoj kulturi danas”. Sa nama je profesor Ratko Knežević iz Bihaća, magistar Oleg Soldat, te član Upravnog odbora organizacije Đorđe Đurđević  koji je nakon svog izlaganja demonstrirao par kompozicija na irskoj harfi” , rekao je Bogićević za Radio Prnjavor.

Zainteresovani građani imali su priliku da čuju zanimljiva predavanja o kulturi Irske, a predavači su bili profesori Banjalučkog i Bihaćkog Univerziteta.  Doktor Ratko Knežević, profesor na Univerzitetu u Bihaću, bavi se temom „Irska kultura kao EU fenomen“ , sa kojom je upoznao i naše sugrađane proteklog vikenda.

Profesor Ratko Knežević

” Bavim se informatičkom i medijskom pismenošću, ali i “irštinom”, odnosno izučavanjem svega onoga što dotiče kulturu Irske. Danas se bavimo analizom Irske od njenih prastanovnika pa sve do današnjih dana, zašto je ona u poslednjih 11 godina izabrana za najbolju zemlju za življenje na svijetu” , te dodao da su ovakva predavanja jako korisna jer nam pružaju mogućnost da određene karakteristike, ukoliko je to moguće, primijenimo i na našim prostorima.

Apsolvent Filološkog fakulteta u Banjaluci Đorđe Đurđević, predstavio je muziku Irske Republike od XII vijeka pa do danas, kako bi posjetioci imali što bolji doživljaj ove države.

” Danas sam imao priliku da predstavim muziku Irske Republike. U istorijskom pregledu osvrnuo sam se na sve instrumente koji su karakteristični za ovo područje, kao i na muzičare porijeklom iz Irske” , rekao je Đurđević.

On je na harfi predstavio staru srpsku pjesmu ” Lepe moje crne oči “, ali u irskom maniru. Snimak možete pogledati OVDJE.

Iz “Res Publice” kažu da do kraja godine planiraju još jedan događaj. Već naredne subote u amfiteatru Doma kulture organizovaće predavanje profesora Gorana Šarića, sa kojim završavaju prva tri mjeseca postojanja. Od januara naredne godine Prnjavorčani će imati priliku posjetiti još događaja u organizaciji Građanskog demokratskog saveza Res Publica.

/ Nikolina Vukomanović /

 

PODIJELI