Rešić: Zakon će neprijavljivanje radnika tretirati kao krivično djelo

0
321

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da će resorno ministarstvo u septembru sa Inspektoratom raditi na novom zakonu o upravnoj inspekciji i naglasila da će zakon neprijavljivanje radnika tretirati kao krivično djelo.

– Opredijelili smo se i da prve poreske obveznike, odnosno male privrednike sa do pet zaposlenih koji se prvi put registruju, inspektori prate, nalažu im mjere i edukuju ih i da ih ne kažnjavaju novčano jer smatramo da novi mali privrednici u početku ne mogu poznavati sve propise – navodi Rešićeva u intervjuu.

Ona poručuje da je cilj ovakvih mjera stimulisati privrednike da ostanu u Srpskoj i otvaraju preduzeća, te da im se pomogne, a ne da budu kažnjavani.

Rešićeva ističe da je poslovna zajednica navela da često ima problem sa preklapanjem opštinske i republičke kontrole, te da nema koordinacije, pa će novi zakon odrediti šta će kontrolisati opština, a šta Republika.

Ona navodi da je cilj Ministarstva i Vlade da lokalne zajednice jačaju, jer koliko su one jake – jaka je i Republika Srpska.

– Vlada Republike Srpske osmislila je posebnu liniju programa kroz koji sufinansira učešće nerazvijenih lokalnih zajednica da im ne bi, na primjer, zbog toga što trenutno za učešće u nekom programu nemaju 10.000 KM na raspolaganju, propalo 100.000 KM. Vlada je obezbijedila prošle godine 300.000 KM dodatnih sredstava za izrazito nerazvijene opštine za projekte koje sufinansiraju kod trećih lica – pojašnjava Rešićeva. Prema njenim riječima, od tih 300.000 KM, utrošeno je 290.000 KM, a izrazito nerazvijene opštine dobile su ukupno milion KM investicija.

– Smatram da je to ključ da animiramo izrazito nerazvijene lokalne zajednice da dobiju sredstva jer im je taj novac zaista potreban – navodi Rešićeva.

Ona ističe da je cilj otvoriti posebne programe za izrazito nerazvijene opštine, budući da u bilo kojim projektnim aktivnostima uvijek veće opštine imaju više šanse.

– Ideja je da se jedan projekat dijeli na dva lota – jedan u kojem će se takmičiti izrazito nerazvijene opštine, a drugi za razvijene opštine, jer imaju različite potrebe, ali i kapacitet da dođu do sredstava – dodaje Rešićeva. Govoreći o reformi javne uprave, Rešićeva pojašnjava da je Vlada Republike Srpske opredijeljenost za reformu jasno iskazala još 2006. godine, što je potvrdila projektima, programima i zakonima.

– Kako su godine prolazile, Fond za reformu javne uprave postao je tijelo za sebe, a Republika Srpska je ostala na svojoj putanji da pokuša promijeniti određene stvari – dodaje Rešićeva.

Ona podsjeća da je Srpska uvela centralnu bazu matičnih knjiga svojim novcem bez podrške Fonda za reformu javne uprave BiH, a pred kraj prošle godine izmijenjen je cijeli set zakona kako bi se matični broj dobio za jedan dan na jednom šalteru.

– To je naš cilj, to je za nas reforma, da radimo za naše građane i da nam administracija bude bolja. Za nas je reforma i to što želimo u svim porodilištima u Republici Srpskoj otvoriti matične službe da bi roditelji izlaskom iz bolnice mogli ostaviti podatke i kroz nekoliko dana dobiti rodni list – govori Rešićeva.

Ona naglašava da reforma predstavlja proces u kojem je Srpska ostala usamljena.

– Ne može me niko ubijediti da je obuka na računaru za državne službenike reforma, a to je ono što se finansira iz Fonda za reformu javne uprave – zaključuje Rešićeva.

Komentarišući medijske napise da Omarska i Kozarac traže da im se dodijeli status opštine, ona kaže da oduvijek postoje takve želje, ali da Ministarstvo nije dobilo zvaničnu inicijativu.

(Srna)

PODIJELI