RIGOROZNIJE KAZNE ZA NEPOŠTOVANJE MJERA PROTIV ŠIRENJA EPIDEMIJE

0
561

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da se u Srpskoj u ovom trenutku ne razmišlja o ponovnom uvođenju policijskog časa, ali da će se pristupiti rigoroznijim kaznama za nepoštovanje mjera fizičke distance, nošenja maske ili broja okupljenih na jednom mjestu, a koje su dovoljne da bi se njihovim poštovanjem građani zaštitili od virusa korona.

Višković je rekao da je pogoršana epidemiološka situacija rezultat neodgovornog ponašanja pojedinaca i upozorio da se građani ne opuštaju jer je virus još u zajednici i potrebna je disciplina svakog pojedinca.

On je istakao da je dobro u ovoj situaciji što su poznati izvori zaraze, a to su u 80 odsto slučajeva privatna druženja.

“Prije nekoliko dana samo smo u okviru dvije porodice, koje su imale privatna druženja, imali 18 zaraženih”, rekao Višković sinoć za RTRS.

On je naveo i da je tražio da se posredstvom komunalne policije ozbiljnije kontroliše poštovanje mjera koje su na snazi, kao i da lokalni inspektori, ali i republički, više kontrolišu rad ugostiteljskih objekata gdje će izdavati upozorenja, a potom i sankcije ukoliko se na upozorenja ogluše.

Govoreći o informaciji u jednom privatnom mediju da je njegova supruga pozitivna na virus korona, Višković je naveo da je u postupku podnošenje najavljene tužbe zbog te lažne vijesti.

On smatra da ta informacija nije slučajno objavljena u trenutku kada je zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović imao sastanak sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, jer je siguran da je nekome smetalo da Srpska bude u punom kapacitetu na tom sastanku pa se nadao da će na taj način onemogućiti njegovo prisustvo.

Višković je dodao da nije sklon tužbama, ali da ovaj put ne može ignorisati lažne informacije koje se odnose na njegovu porodicu.

Govoreći o Kompenzacionom fondu, posredstvom kojeg se realizuje pomoć privredi, premijer Srpske je naveo da je do sada izdvojeno više od 200 miliona KM za realni i zdravstveni sektor.

On je dodao da će se Garantni fond baviti izdavanjem garancija za male preduzetnike, zanatlije, mala i srednja preduzeća, a uloga mu je da obezbijedi što više finansijskih likvidnih sredstava za one kojima je potrebno da premoste tekuće probleme u poslovanju.

“Garantni fond će garantovati 50 odsto odobrenih sredstava koji će ići posredstvom poslovnih banaka i mikrokreditnih organizacija”, rekao je Višković i dodao da banke i organizacije do sutra imaju rok da pošalju uslove kada je riječ o kamatnoj stopi, grejs periodu i ostalom.

On je naglasio da je Srpska, za razliku od Federacije BiH /FBiH/, u ovo uključila i mikrokreditne organizacije, a ne samo poslovne banke.

Višković je rekao da je plan da Garantni fond počne da radi u punom kapacitetu od 1. jula, čime će Srpska biti prva u regiji koja je na ovakav način regulisala ovo pitanje.

Govoreći o saradnji sa predsjednikom FBiH Fadilom Novalićem, Višković je rekao da je ta saradnja dobra i da je zahvaljujući tome riješio neka pitanja koja su nekoliko godina bila u zastoju.

“`Elektroprenos BiH`, kao zajedničko preduzeće na nivou BiH, bio je u blokadi, a posljednje tri godine u potpunoj. Sve investicije, prijem novih radnika, izbor Upravnog odbora, izvršnih direktora, generalnog direktora – sve je bilo blokirano. Godinu i po dana sam se borio sa tim problemima i zadovoljan sam da smo uspjeli prije nekoliko dana na Skupštini akcionara da usvojimo plan investicija i neke odluke, odblokiramo prijem novih radnika i investicije u nivou od 173 miliona KM za ovu godinu, iako se neće sigurno realizovati sve, ali će se ući u procedure”, rekao je Višković.

On je dodao da će od tih sredstava više od 70 miliona KM pripasti za investicije u Srpskoj, a koje će realizovati domaći privredni subjekti.

Višković je naveo da će prijemom novih radnika biti riješen i problem što je 13 Srba bilo manje zaposleno nego što je osnivački kapital Republike Srpske.

On je istakao da su dotrajali određeni kapaciteti “Elektroprenosa”, poput trafo-stanica, dalekovoda i ostalog, zbog čega je energetski sistem ugrožen, te da određene investicije usporavaju i dugotrajne procedure javnih nabaki.

Premijer Srpske je istakao da su sa FBiH uspjeli da riješe i pitanje dugovanja indirektnih poreza u iznosu od 24 miliona KM, da je potpisan sporazum o poravnjanju i da od 20. jula ide uplata prve rate, a biće ih pet ili šest.

On je podsjetio da je FBiH dugovala više od 50 miliona KM, ali da je bilo i dugovanja Republike Srpske prema FBiH.

Govoreći o izgradnji hidroelektrane “Buk Bijela”, Višković je naveo da je ovaj projekat star 50 godina, ali da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorena zajednička realizacija Srpske i Srbije.

On je istakao da je trebalo proći određene procedure, te da je prije desetak dana potpisan memorandum o osnivanju zajedničkog preduzeća, a na koji treba da saglasnost da Konkurencijsko vijeće BiH.

Višković je dodao da nakon toga može da se pristupi pripremnim radovima, za šta Srpska već ima spremnu i građevinsku i ekološku dozvolu.

“Nadam se, ako ne bude opstrukcija u Konkurencijskom vijeću BiH, da ćemo prije septembra početi pripremne radove na projektu `Buk Bijela` poslije 50 godina i živim za taj dan. Ako nešto obilježi, osim ove korone, moj mandat predsjednika Vlade biće projekat `Buk Bijela` i auto-puta od Doboja prema Rači, odnosno povezivanje Banjaluke i Beograda”, zaključio je Višković.

/Srna/

PODIJELI