Riješite se nepotrebnih stvari iz ormara

0
418

Nova godina je novi početak, koji ne može biti potpun bez čišćenja naših životnih prostora od suvišnih stvari. Od kuhinjskih ormarića, tavana i podruma pa do garderobe, vrijeme da dobro pregledamo šta sve posjedujemo i odlučimo šta od toga svega možemo donirati, pokloniti ili baciti.

Neka vas osjećaj olakšanja koji ćete proživjeti kada vaš prostor napokon prodiše podstakne da se pozabavite vlastitim ormarom, a u nastavku pogledajte kojih se stvari ovaj tren možete riješiti i to bez griže savjesti.

STVARI KOJE STE DOBILI NA POKLON, A NE SVIĐAJU VAM SE

Razumljivo je da osjećate krivicu što se želite riješiti premalog džempera koji vam je baka poklonila, tirkiznog šala koji se vašoj prijateljici činio kao odličan poklon za vaš rođendan i sličnih stvari, ali budite realni u vezi s prostorom koji imate na raspolaganju i riješite se stvari koje nikada nećete nositi. Šanse su zaista velike da su vaši članovi porodice i prijatelji već zaboravili šta su vam poklonili i neće vam zamjeriti niti primijetiti da ste nešto bacili.

RASTEGNUTA ODJEĆA

Nema smisla držati u ormaru odjeću koju ste iznosili i čije stanje jasno pokazuje da je vrijeme za nabavku novih stvari. Rastegnuta odjeća, na kojoj svaki šav vodi svoju politiku, nije pogodna za doniranje, te je bacite ili je, ako je pamučna, iskoristite kao krpe za brisanje prašine u kući.

STVARI KOJE ČUVATE JER STE IH PUNO PLATILI

Sigurno ste za neku svadbu odlučili kupiti cipele s viskom potpeticom koje ste masno platili ili ste se jednostavno zaljubili u neki komad koji se zapravo uopšte ne uklapa u vaš stil odijevanja te nikada niste uspjeli osmisliti savršenu kombinaciju da ga i obučete. Razumljivo je da vas “boli” što ste potrošili puno novca, ali bolje osloboditi prostor za stvari koje ćete zaista nositi. Nenošene komade uvijek možete pokušati prodati te tako vratiti dio uloženog novca.

CIPELE U KOJIMA NE MOŽETE HODATI

U svakom se ormaru skriva barem jedan par preuskih cipela na petu koje kada obujete istaknu vaše noge, ali u kojima ne možete napraviti ni tri koraka a da vas ne počnu žuljati. Vrijeme je da se riješite svih cipela koje prije izlaska isprobavate, ali se nikada ne usudite obuti jer znate da ćete cijele večeri mučiti.

NAKIT

Vaš nakit vam ostavlja zelene tragove na koži, godinama već planirate popraviti neke komade, a pojedine narukvice i ogrlice od plastike sasvim su promijenile boju? Vrijeme je da ih bacite u smeće. Jer, bižuteriju koja je oksidirala više ne možete vratiti na staro.

ODJEĆA ZA RADOVE

Ne želite okopavati vrt ili krečiti u najboljoj odjeći ili u trenerci u kojoj provodite svoje slobodno vrijeme? Sasvim razumljivo, ali imajte na umu da u jednom trenutku možete nositi samo jednu kombinaciju pa nema potrebe čuvati punu ladicu umrljanih majica i hlača koje čekaju vaše radne akcije.

HRPICA ZA POPRAVAK

Da zaista planirate obuti sve cipele koje ste odvojili za obućara i obući svu odjeću koju ste namijenili za krojača – to biste već učinili. Stvari koje čekaju  više od šest mjeseci na popravak najčešće su stvari oko kojih niste pretjerano uzbuđeni jer biste ih inače već odavno odnijeli majstoru. Budite realni i oslobodite se takvih predmeta.

STVARI KOJE STE ZADRŽALI KAD STE POSLJEDNJI PUT ČISTILI ORMAR

Kada ste prošli put čistili ormar ostavili ste nekoliko stvari koje vam je bilo žao baciti, ali niste ih obukli do narednog čišćenja. Morate i sami priznati da nema smisla zadržavati spomenute stvari i idućih šest mjeseci. Bacite ih, ili ako su u dobrom stanu poklonite, važno je samo da vam više ne zauzimaju mjesto u ormaru.

PODIJELI