Rizba i Standard na naprednim studijama u Centru za specijalističke edukacije Format-učestvuju i dvije prnjavorske firme

0
1136

Juče je u Centru za specijalističke edukacije Format u Sarajevu je počela implementacija programa “Razvoj liderstva i stručnih vještina u industriji namještaja i prerade drveta”.

Projekat implementira renomirani Univerzitet primjenjenih nauka u Bernu iz Švicarske u sklopu programa “Prilika plus”, koji realizuje Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Polaznici obuke su predstavnici top i srednjeg menadžmenta regionalnih renomiranih kompanija poput Ećo Company, Standard Prnjavor, Standard Furniture Srbija, Interfob Consulting, Artisan, Rizba, Drvomehanika, MID Komerc i druge, kao i treneri koji žele da unaprijede svoja znanja i ažuriraju nastavne materijale prema evropskim standardima.

Narcisa Bašić-Gaković, projekt menadžer centra Format je istakla da je cilj obuke primjena novih znanja i vještina u industriji namještaja i prerade drveta. Upravo ovakav tip programa koji se bazira na aplikativnosti može pomoći domaćim kompanijama da poboljšaju svoje poslovanje i da se lakše plasiraju na ino-tržišta. Drvna industrija je jedna od najperspektivnijih grana privrede koja se suaočava sa mnogim problemima i upravo ovakav tip edukacije može pomoći pri rješavanju istih-dodala je.

Projekat traje ukupno tri godine i podrazumijeva tri ciklusa nastave. Dio nastave se odvija u Bosni i Hercegovini, a dio u Švicarskoj. Na kraju programa se dobiva Certifikat Naprednih studija za razvoj liderstva i stručnih vještina u drvnoj industriji, kojeg izdaje Univerzitet primjenjenih nauka u Bernu, Švicarska
Cilj je da se svake godine osposobi po 5 polaznika za buduće predavače, koji u konačnici nakon završetka projekta, treba da preuzmu vođenje nastave po švicarskom modelu.

Projekat vrijedi 930.000 švicaraskih franaka i podržan je od strane Švicarske vlade.

klix/prnjavorlive.info

PODIJELI